Overslaan en naar de inhoud gaan

Groen IT-onderzoek Amsterdam wordt één

"Zie het als een taart met verschillende lagen", zegt Michiel Cuijpers van de Software Improvement Group (SIG) uit Amsterdam. SIG werkt samen met de Hogeschool van Amsterdam aan het zogeheten SEFLab, het Software Energy Footprint Lab. Doel van dat laboratorium is, om vast te stellen hoeveel energie de software nodig heeft om zijn werk te doen. Anders gezegd: hoeveel energie een programma de computer laat verstoken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Vergelijking

Op termijn moet een soort meetlat worden gemaakt waaraan valt af te lezen welke software zuinig is en welke programmatuur juist verspillend is. Bedrijven kunnen die gegevens gebruiken als ze een nieuwe IT-omgeving gaan inrichten, die zo min mogelijk energie moet gebruiken.

Meer initiatieven

Niet alleen de Hogeschool van Amsterdam is bezig met onderzoek, ook aan de UVA en de VU wordt onderzoek gedaan naar groene IT. Ook SURF is er mee bezig, vooral bij SURFnet en SURFsara. Het werk van al die groepen trok de aandacht van de Metropole Regio Amsterdam (MRA) dat er een cluster groene software van heeft gemaakt. Dat cluster is een regionaal technisch-wetenschappelijke samenwerking die op de industrie is gericht. Het is een onderzoeksketen die actief is van experimenteel tot praktijkgerichte validatie.

Steun in Europees verband

De gezamenlijke onderzoekspartijen krijgen steun van Europa, volgens het beproefde publiek-private concept. Cuijpers: "Dat wil zeggen dat de geldgever net zoveel bijdraagt als de onderzoekspartijen zelf. Zij hoeven dus maar de helft van de kosten bij te dragen." Het geld is afkomstig van het EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Omdat het project dit jaar al is gestart, is er een doorloop mogelijk tot eind 2014. Dat is dus langer dan het 7e Framework Programma van de EU, dat officicieel eind dit jaar wordt afgesloten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in