Development

Software-ontwikkeling

Groen IT-onderzoek Amsterdam wordt één

29 november 2013
De diverse onderzoeken naar groene IT in de regio Amsterdam worden gekoppeld tot een groot geheel. Onderzoekers kunnen van elkaars ervaringen profiteren en versnippering wordt voorkomen, zo wordt verwacht.

"Zie het als een taart met verschillende lagen", zegt Michiel Cuijpers van de Software Improvement Group (SIG) uit Amsterdam. SIG werkt samen met de Hogeschool van Amsterdam aan het zogeheten SEFLab, het Software Energy Footprint Lab. Doel van dat laboratorium is, om vast te stellen hoeveel energie de software nodig heeft om zijn werk te doen. Anders gezegd: hoeveel energie een programma de computer laat verstoken.

Vergelijking

Op termijn moet een soort meetlat worden gemaakt waaraan valt af te lezen welke software zuinig is en welke programmatuur juist verspillend is. Bedrijven kunnen die gegevens gebruiken als ze een nieuwe IT-omgeving gaan inrichten, die zo min mogelijk energie moet gebruiken.

Meer initiatieven

Niet alleen de Hogeschool van Amsterdam is bezig met onderzoek, ook aan de UVA en de VU wordt onderzoek gedaan naar groene IT. Ook SURF is er mee bezig, vooral bij SURFnet en SURFsara. Het werk van al die groepen trok de aandacht van de Metropole Regio Amsterdam (MRA) dat er een cluster groene software van heeft gemaakt. Dat cluster is een regionaal technisch-wetenschappelijke samenwerking die op de industrie is gericht. Het is een onderzoeksketen die actief is van experimenteel tot praktijkgerichte validatie.

Steun in Europees verband

De gezamenlijke onderzoekspartijen krijgen steun van Europa, volgens het beproefde publiek-private concept. Cuijpers: "Dat wil zeggen dat de geldgever net zoveel bijdraagt als de onderzoekspartijen zelf. Zij hoeven dus maar de helft van de kosten bij te dragen." Het geld is afkomstig van het EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Omdat het project dit jaar al is gestart, is er een doorloop mogelijk tot eind 2014. Dat is dus langer dan het 7e Framework Programma van de EU, dat officicieel eind dit jaar wordt afgesloten.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.