Overslaan en naar de inhoud gaan

Greenpeace: datacenters Apple nog niet groen genoeg

In een donderdag gepubliceerd rapport [PDF] vergelijkt Greenpeace International, gevestigd in Amsterdam, de inspanningen van Apple op milieugebied met die van 13 andere ICT-bedrijven. Daaronder zijn bekende namen als Dell, Google, HP, IBM, Microsoft en Oracle.
Groene aarde
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Het nieuwe rapport is een actualisering van het eerder verschenen ‘How clean is your cloud?’ naar aanleiding van ambitieuze doelstellingen die Apple in mei ontvouwde om in zijn datacenters alleen nog schone, hernieuwbare energie te gebruiken voor iCloud en andere online-diensten. Financieel directeur Peter Oppenheimer kondigde bijvoorbeeld aan dat geen van de datacenters van Apple in 2013 meer steenkool als brandstof zou gebruiken.

Het blijft duister hoe Apple zijn doelstellingen wil realiseren

Volgens Greenpeace is het, ook na gesprekken hierover met Apple, duister hoe het bedrijf zijn ‘loffelijk streven’ denkt te realiseren om voor iCloud 100 procent duurzame energie te gebruiken. Alleen over de bouw van meer zonnepanelen zijn concrete uitspraken gedaan. De plannen zijn vooralsnog vooral woorden en weinig daden, aldus Greenpeace.

Van de 3 huidige datacenters van Apple – een 4e in de staat Oregon is in aanbouw - staan er 2 in regio’s waar de elektriciteitsopwekking voor 50 tot 60 procent afhankelijk is van steenkool. Met name de vestiging in de staat North Carolina zal waarschijnlijk niet zo snel kunnen omschakelen, al heeft Apple gezegd dat het op die locatie de benutting van zonne-energie wil verdubbelen. Eind dit jaar zou 60 procent van de elektriciteit uit eigen zonnepanelen en brandstofcellen moeten komen. De rest wil Apple halen uit andere duurzame energiebronnen zoals windmolenparken.

Rapportcijfer Apple wel verbeterd, maar anderen scoren hoger

In het nieuwe rapport krijgt Apple een ‘rapportcijfer’ (Clean Energy Index) van 22,6 procent toebedeeld. In het vorige rapport uit april – dat berustte op cijfers uit 2010 - was dat nog een miezerige 15,3 procent. Apple scoort nu ook wat beter op andere aspecten zoals ‘energie-efficiëntie’ en ‘hernieuwbaarheid’ en ‘infrastructuur’, maar maakte pas op de plaats wat betreft transparantie.

Sommige andere IT-leveranciers doen het volgens Greenpeace aanzienlijk beter wat betreft hun Clean Energy Index. Zo scoort Yahoo nu 56,4 procent, Dell 56,3 procent, Google 39,5 procent en Facebook 38 procent.

Apple moet keuzes maken in alle datacenters

Greenpeace meent dat Apple de ‘vindingrijkheid, de contanten en innovatieve instelling’ heeft om substantiële verbeteringen te maken in het type energie dat zijn cloud gebruikt. De milieuorganisatie vindt dat Apple keuzes moet maken in al zijn datacenters, ook de toekomstige, om zijn belofte van een steenkoolvrije iCloud waar te maken.

Apple zou van zijn toewijding op dit punt blijk kunnen geven, aldus Greenpeace, door bij de planning van nieuwe datacenters de voorkeur te geven aan locaties waar het elektriciteitsnetwerk al schoon is, “zoals Facebook heeft gedaan”. Daarnaast zou Apple de lat steeds hoger moeten leggen in zijn doelstellingen voor gebruik van duurzame energie, in plaats van zijn doelstellingen deels in te vullen met de inkoop van certificaten van hernieuwbare energie (zogeheten REC’s). Volgens Greenpeace verhult de inzet van deze certificaten dat iCloud de vraag naar vuile energie aanwakkert.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in