Overslaan en naar de inhoud gaan

Grapperhaus: verwerking data niet-verdachte burgers wèl toegestaan

De overheid mag gegevens van burgers die niet verdacht zijn verwerken voor de bestrijding van misdaad. Dat stelt minister Grapperhaus van Justitie naar aanleiding van vragen tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit is volgens hem niet in strijd met de onschuldpresumptie.
Ferd Grapperhaus
© CC BY-SA 2.0 - Wkimedia.com
CC BY-SA 2.0 - Wkimedia.com

Dat meldt nieuwssite security.nl. Volgens Grapperhaus is het niet onrechtmatig als de overheid de gegevens van niet-verdachte personen verwerkt voor bijvoorbeeld de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Hij zegt expliciet dat dit niet in strijd is met onschuldpresumptie. Onschuldpresumptie houdt in dat ieder onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Dit is een grondbeginsel van het strafrecht. Grapperhaus: “Onschuldpresumptie is een strafvorderlijk beginsel dat personen, zolang het tegendeel niet is bewezen, voor onschuldig houdt, maar is geen beginsel dat aan het recht op bescherming van persoonsgegevens ten grondslag ligt."

Volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven is de balans tussen  privacy en opsporing de afgelopen jaren is zoekgeraakt. Grapperhaus echter vindt dat de balans tussen privacy, de onschuldpresumptie en het opsporingsbelang prima in orde is. Wel moeten voor de verwerking van de gegevens van niet-verdachte personen gegronde redenen bestaan. Ook moeten met de data-analyses extra zorgvuldig worden omgegaan en moet de privacy-inbreuk proportioneel zijn.

Eerder deze week meldde Grapperhaus al in een brief aan de Tweede Kamer dat de politie geen realtime, geautomatiseerde gezichtsherkenning zal gebruiken. Bij opsporing gebruikt de politie het overigens wel, maar alleen “achteraf, na een concrete aanleiding.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in