Overslaan en naar de inhoud gaan

GPS-systeem is te makkelijk te hacken

Niet alleen is de apparatuur redelijk eenvoudig om de tuin te leiden, ook de gebruikers zijn makkelijk te foppen. Ze hebben een rotsvast vertrouwen in hun routesysteem en zullen alleen als de afwijking heel erg groot is, merken dat er iets niet klopt. Als de auto plotseling op de bodem van een meer blijkt te rijden, bijvoorbeeld.
Hacker
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Hackmethode

Een GPS-systeem is van de wijs te brengen door er extra signalen aan toe te voegen. Pöpper: "Het gaat dan om signalen die zogenaamd van een satelliet afkomstig zijn. Doordat dergelijke signalen zijn gemanipuleerd, is het mogelijk om de navigatie in het honderd te laten lopen. Dat is vervelend als het gebeurt bij een personenauto, het wordt desastreus wanneer de robots op een uitgebreid fabrieksterrein zo worden gemanipuleerd. Dan gaat de hele productie de mist in."

Oplossing

Het team werkt nu aan een methode om dit soort hacks de kop in te drukken. Er wordt gebruik gemaakt van diverse ontvangers, die samen een betere GPS-referentie kunnen opleveren. Als een van de ontvangers wordt gestoord, dan wordt de input onderdrukt. "We hebben al aangetoond dat deze methode werkt, het nadeel is dat de ontvangers op geruime afstand van elkaar moeten staan. Zo'n 2 tot 3 meter en dat is in een auto niet altijd te verwezenlijken", zegt Pöpper. Nadere informatie is te vinden op de website van de Ruhr Universität.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in