Overslaan en naar de inhoud gaan

'Goudmijn in oude mobieltjes'

De meeste Nederlanders weten niet dat er dure metalen zoals goud, platina en zilver zijn verwerkt in mobiele telefoons. Slechts 10 procent weet dat er goud is verwerkt in een mobieltje. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Vodafone.
Smartphonegebruiker
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

In mobiele telefoons zijn meer dan 20 verschillende metaalsoorten verwerkt. Hiervan is slechts 3 procent van de Nederlanders zich bewust, aldus het onderzoek. Vodafone schat het aantal ongebruikte mobieltjes in Nederlandse huishoudens op 15 miljoen. Dat komt neer op ruim 14 miljoen euro aan goud en zilver in oude mobieltjes, stellen de onderzoekers.

"In de grote berg ongebruikte mobiele telefoons in Nederland zitten zeer waardevolle en zeldzame metalen zoals goud en zilver. Om dezelfde hoeveelheid waardevolle metalen te verzamelen, zouden we het gewicht van 100 Eiffeltorens aan ruwe erts moeten opgraven'', zei Martin de Jong van Vodafone.

Merendeel telefoons doorverkocht

Vodafone zamelt daarom zo veel mogelijk oude mobiele telefoons in. Daarvan wordt 10 procent gerecycled en de rest wordt doorverkocht in ontwikkelingslanden.

Mensen kunnen hun oude mobieltjes aan Vodafone verkopen. Vorig jaar bood Vodafone gemiddeld 36 euro voor een oud mobieltje. Het telecombedrijf wil dit jaar 100.000 gebruikte toestellen inzamelen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in