Overslaan en naar de inhoud gaan

Google wipt eigen webversneller

Google introduceerde SPDY zo'n 5 jaar geleden, een aanpassing op het Hypertext Transfer Protocol (HTTP). Dat protocol vormt een van de fundamenten van het webverkeer.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Google had echter mogelijkheden bedacht waardoor het inmiddels bijna 25 jaar oude protocol sneller en veiliger kon werken. SPDY maakt het mogelijk , simpel gezegd, om verschillende onderdelen van een website tegelijk op te vragen (multiplexing), in plaats van te wachten tot de afzonderlijke delen correct gearriveerd zijn. Ook wordt er een prioriteit toegekend aan verschillende onderdelen van een website, zodat eerst de belangrijke onderdelen laden.

Op het gebied van beveiliging zorgt het SPDY protocol dat een TLS-beveiligde verbinding verplicht wordt opgezet wanneer deze beschikbaar is.

SPDY-ideeën keren terug in HTTP/2

Veel van de onderdelen van SPDY zijn inmiddels verwerkt in een nieuwe versie van HTTP. Google werkte daartoe nauw samen met andere webbedrijven in een werkgroep van de Internet Engineering Task Force (IETF) aan deze nieuwe standaard HTTP/2. Er zijn zelfs enkele verbeteringen aangebracht aan de multiplex-functies ten opzichte van SPDY. Ook de TLS-specificaties zijn iets aangepast. (ALPN ipv NPN).

Het ligt daarom voor de hand dat Google zijn eigen protocol aan de kant zet ten gunste van de nieuwe standaard. De eerstvolgende versie (40) van de Chrome-browser ondersteunt al HTTPS/2. Begin 2016 wil Google beginnen met het uitfaseren van SPDY. Ook andere producenten gaan hu browser aanpassen voor ondersteuning van HTTP/2.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in