Beheer

Netwerken

Google wipt eigen webversneller

10 februari 2015
Google verwijdert binnenkort het SPDY-protocol uit Chrome, dat helpt webpagina's sneller te laden. Het bedrijf stapt over op de nieuwe HTTP/2-standaard waarin veel van de technologie van SPDY is verwerkt.

Google introduceerde SPDY zo'n 5 jaar geleden, een aanpassing op het Hypertext Transfer Protocol (HTTP). Dat protocol vormt een van de fundamenten van het webverkeer.

Google had echter mogelijkheden bedacht waardoor het inmiddels bijna 25 jaar oude protocol sneller en veiliger kon werken. SPDY maakt het mogelijk , simpel gezegd,  om verschillende onderdelen van een website tegelijk op te vragen (multiplexing), in plaats van te wachten tot de afzonderlijke delen correct gearriveerd zijn. Ook wordt er een prioriteit toegekend aan verschillende onderdelen van een website, zodat eerst de belangrijke onderdelen laden.

Op het gebied van beveiliging zorgt het SPDY protocol dat een TLS-beveiligde verbinding verplicht wordt opgezet wanneer deze beschikbaar is.

SPDY-ideeën keren terug in HTTP/2

Veel van de onderdelen van SPDY zijn inmiddels verwerkt in een nieuwe versie van HTTP. Google werkte daartoe nauw samen met andere webbedrijven in een werkgroep van de Internet Engineering Task Force (IETF) aan deze nieuwe standaard HTTP/2. Er zijn zelfs enkele verbeteringen aangebracht aan de multiplex-functies ten opzichte van SPDY. Ook de TLS-specificaties zijn iets aangepast. (ALPN ipv NPN).

Het ligt daarom voor de hand dat Google zijn eigen protocol aan de kant zet ten gunste van de nieuwe standaard. De eerstvolgende versie (40) van de Chrome-browser ondersteunt al HTTPS/2. Begin 2016 wil Google beginnen met het uitfaseren van SPDY. Ook andere producenten gaan hu browser aanpassen voor ondersteuning van HTTP/2.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.