Overslaan en naar de inhoud gaan

Google trekt stekker uit Android 4.0

Google waarschuwt app-developers dat het de support voor Android Ice Cream Sandwich (ICS) afbouwt in aankomende versies van zijn Play Services. Die set aan services voor Google's app-winkel Play Store brengt nieuwe mogelijkheden naar smartphones zonder dat die compleet nieuw Android-versies nodig hebben. App-makers bouwen op die functionaliteit en moeten straks dus een fundamentele keuze maken voor hun Android-apps.
Android Ice Cream Sandwich
© Google
Google

Bestaande apps blijven wel gewoon functioneren op de oudere Android-versie, die Google nu laat varen qua support met Play Services. Updates voor apps kunnen echter wel problemen krijgen. Indien developers aanhaken op nieuwe functionaliteit in de Play Services ontstaat er namelijk een discrepantie tussen de oudere, door Google 'achtergelaten' Play Services op Android ICS en de nieuwere, nog wel ondersteunde versies van het mobiele besturingssysteem.

Miljoenen mensen

App-developers kunnen ervoor kiezen om de oudere Android-versie (met API-level onder releasenummer 16) los te laten, net zoals Google dat doet. Óf ze kunnen hun apps voortaan in twee uitvoeringen maken: één voor nieuwere toestellen (met API-level 16 en hoger) en één voor de oudere apparaten. Google reikt hiervoor instructies aan in zijn aankondiging.

De grens wordt getrokken bij Android 4.0, dus de directe opvolger 4.1 (genaamd Jelly Bean) geniet voorlopig nog wel support. Beide oudere versies van het smartphone-OS zijn volgens Google's metingen weliswaar nog maar weinig in gebruik. Dat kleine percentage komt met 2 miljard Android-gebruikers totaal wel neer op enkele miljoenen gebruikers, merkt Engadget op.

Achterlopende Androids

Bovendien is de aankondiging van de Android-maker een teken aan de wand. Het loslaten van het zeven jaar oude ICS leidt op termijn naar de volgende supportgrens. Anno nu zijn versies 4.4, en opvolgers in de 5.x-, 6.x- en 7.x-reeks nog altijd veel in gebruik. Het huidige Android 8 (Oreo) heeft een marktaandeel van 21,5 procent.

Google kampt al jaren met relatief langzame upgrades van Android-versies. Dit is mede te wijten aan het feit dat smartphonefabrikanten lang niet altijd de moeite nemen om nieuwe Android-versies uit te brengen voor oudere toestellen. Mede daartoe heeft Google meer functionaliteit verwerkt in zijn Play Services, zodat die updates via de appstore wel meer terecht komen bij eindgebruikers.

Android-versies in gebruik, gemeten door Google

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in