Overslaan en naar de inhoud gaan

Google-topman: Chrome OS en Android blijven apart

Volgens Schmidt richten Android en Chrome zich op verschillende toepassingsgebieden en vormen ze een oplossing voor verschillende problemen. Daarom blijven ze "nog heel, heel lang" apart van elkaar voortbestaan, aldus de voormalige CEO van Google.
Android
© Google
Google

Schmidt ziet Chrome OS en het bijbehorende open-sourceproject Chromium als "de beste ontwikkelomgevingen voor HTML5", zei hij. Android daarentegen is primair een Java-achtig ontwikkelplatform.

Benoeming voedde speculaties over integratie

Google benoemde onlangs vicepresident Sundar Pichai, die al verantwoordelijk was voor Chrome OS en de browser Chrome, tot hoofd ontwikkeling van Android. De benoeming gaf voedsel aan speculaties dat Google streeft naar integratie van zijn twee mobiele besturingssystemen of zelfs één van beide wil laten vallen.

Schmidt wilde niet zeggen of één van beide platforms onder Pichai's leiding het voortouw neemt. "We nemen bij Google geen beslissingen op basis van wie leidend is, maar op basis van waar de technologie ons naartoe brengt", zei hij.

Analist gelooft in samenvoeging op lange termijn

Ondanks de ontkenning van Schmidt is analist Patrick Moorhead ervan overtuigd dat Google op lange termijn Chrome OS en Android wil integreren, meldt Computerworld. De laatste jaren heeft Google zich vooral ingespannen om Android op smartphones en tablets zo goed mogelijk te krijgen. "Ze komen in de buurt, maar zijn er nog niet helemaal. Zodra dat het geval is, zal Google de twee [Chrome OS en Android] combineren", verwacht Moorhead.

Andere analist eens met stelling van Schmidt

Een andere analist, Jack Gold, zei tegen Computerworld te verwachten dat Google steeds meer programmacode tussen beide platforms zal delen. Een complete integratie ziet Gold echter niet gebeuren. Hij is het eens met de stelling van Schmidt dat Android en Chrome OS verschillende problemen oplossen.

Chrome OS is in feite een in hardware verankerde browser die is bedoeld om bijna altijd met internet verbonden te zijn, aldus Gold. Het is geen 'rijk' besturingssysteem dat allerlei telefoon- en communicatietaken kan vervullen zoals Android dat doet. Hij ziet ook geen reden om een slank besturingssysteem zoals Chrome OS te belasten met alle voorzieningen en overhead van Android.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in