Overslaan en naar de inhoud gaan

Google test banenzoeker in Duitsland

Duitsers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, krijgen hulp uit onverwachte hoek. Google test er een nieuwe functie die kunstmatige intelligentie gebruikt om werkzoekenden passende banen voor te schotelen. De functie is al langer beschikbaar in de Verenigde Staten.

Google kondigt de test van 'Jobsuche' aan via zijn Duitse Twitteraccount. De functie komt 'binnenkort' voor iedereen beschikbaar, waar de zoekgigant vermoedelijk alle Duitse gebruikers mee bedoelt. Er is nog niets bekend over een eventuele Nederlandse beschikbaarheid van de vacaturefunctie. Google lanceerde de tool in augustus in de Verenigde Staten. Duitsland lijkt het tweede land dat met Google's hulp op banenjacht kan. 

Google AI zoekt relevante banen

Verwar de nieuwe banenfunctie niet met de vacaturesite voor wie bij Google zelf wil werken. De tool die beschikbaar is in de VS en Duitsland, richt zich op mensen die nog niet weten waar ze willen werken. De zoekfunctie is niet te gebruiken via een website of applicatie. In plaats daarvan typ je als (nu nog Amerikaanse of Duitse) gebruiker een zoekopdracht als 'jobs near me' of 'sales manager jobs'. Aan de hand van filters als hoeveel uur je wekelijks wilt werken en de maximale reistijd in minuten schotelt de kunstmatige intelligentie (AI) van Google je een aantal relevante vacatures voor.

Hierbij gebruikt de zoekgigant ook informatie van derde platformen, bijvoorbeeld een salarisindicatie via Glassdoor of PayScale. Reviews van de werkgever worden indien mogelijk ook aan de gebruiker getoond, zei Google product manager Nick Zakrasek in augustus tegen CNBC

Vacaturesites zijn 'partners en geen concurrenten'

Volgens Zakrasek wil Google bestaande vacatureplatformen als Indeed, LinkedIn en Monsterboard niet wegconcurreren. In plaats daarvan probeert het bedrijf zoveel mogelijk samen te werken met dit soort sites om zo betere data en meer passende vacatures aan te bieden. Monsterboard bevestigt in een blogpost samen te werken met Google. Het precieze verdienmodel van Google's vacature-aanbevelingen is niet duidelijk. Mogelijk ontvangt het bedrijf een vergoeding als een werkzoekende op een advertentie klikt.

Overigens is Google niet het enige bedrijf dat AI inzet om werkzoekenden te koppelen aan relevante advertenties. Bekende platformen als Indeed doen dit al langer. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in