Beheer

Security

Google sluit NSA buiten

7 november 2013
In reactie op het nieuws dat verkeer tussen datacentra van Google wordt afgeluisterd, heeft het bedrijf aangekondigd dat te versleutelen. Niet in de laatste plaats omdat de NSA er bedrijfsgeheimen vandaan haalde.

Over de afdeling Special Source Operations (SSO) van de NSA werd gezegd dat die samenwerkt met techbedrijven om dataverkeer af te luisteren, maar dat ging niet altijd in samenspraak. Uit documenten in handen van de Washington Post, waarin gespecificeerd wordt wat voor data uit de afgeluisterde stroom gefilterd kunnen worden omdat ze oninteressant zijn voor de NSA, bleek vorige week dat daar door Google en Yahoo alleen intern gebruikte formaten bij zitten. Dat kan slechts betekenen dat project MUSCULAR, zoals het in de documenten wordt aangeduid, inhoudt dat SSO de datastromen tussen de diverse rekencentra van de bedrijven afluistert. Die gaan over private glasvezelverbindingen en zijn niet verbonden met het algemene internet. Doordat het feitelijke aftappen gebeurt op Britse bodem door de GCHQ, de Britse evenknie van de NSA, wordt Amerikaanse wetgeving omzeild.

Wapenwedloop

Medewerkers van Google zijn eensgezind in het gebruik van krachttermen. Software engineer Mike Hearn schreef dinsdag in een blog: "In afwezigheid van een functionerende rechtsstaat doen we wat internettechnici altijd gedaan hebben: veiliger software bouwen." Volgens Hearn is al het verkeer dat beschreven wordt in de onthulde documenten nu versleuteld. Google heeft daar meer dan een jaar aan gewerkt, en des te harder sinds in juni het PRISM-programma van de NSA openbaar werd. Beveiliger Eric Grosse van Google noemde de inspanningen van het bedrijf in september een wapenwedloop: "Veiligheidsdiensten horen tot de meest capabele spelers in dit spel."
Yahoo heeft nog niet gereageerd.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.