Overslaan en naar de inhoud gaan

Google pareert kritiek op dumpen H.264-codec

De kritiek was niet van de lucht nadat Jazayeri vorige week blogde dat Google besloten had om de H.264-videocodec te laten vallen. Vanwege het gesloten karakter staat H.264 op gespannen voer met het open, innovatieve karakter dat zo belangrijk is voor de voortgaande ontwikkeling van internet, was kort samengevat de reden.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Hypocriet, riepen sommigen, met een verwijzing naar de gesloten en soms met licenties beladen plug-ins die Google wel blijft ondersteunen in zijn browser. Een greep naar de macht: Google wil H.264 vervangen door de VP8-codec waar het zelf een controlerend belang over heeft, riepen anderen.

Twee standaarden is dubbel werk
Google zadelt producenten van video op met dubbel werk, door zijn gewicht te plaatsen achter een tweede videocodec, luidde meer inhoudelijke kritiek. Producenten zullen immers hun video in twee bestandsformaten moeten gaan aanbieden. En ook de consument zal er niet blij van worden: niet alleen is er al een enorm reservoir aan met H.264 gecodeerde filmpjes op internet beschikbaar, ook veel thuisapparatuur zoals videocamera’s en dvd-spelers werkt met deze videostandaard.

Jazayeri voelde zich kennelijk door de kritiek voldoende uitgedaagd om een repliek te schrijven. Zijn voornaamst argument: er is geen schijn en schaduw van kans dat de H.264-codec ooit de standaard-codec wordt in HTML 5, omdat gelicentieerde technologie niet past bij het bedrijfsmodel van de leveranciers van open-sourcebrowsers. Wie dus toe wil naar één standaard voor video op internet, heeft bij H.264 niets te zoeken. En een standaard is waar Google naartoe wil.

Patenten geven verkeerde prikkels
Google had er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om H.264 te blijven ondersteunen. Maar daar is innovatie op internet niet mee gediend, stelt Jazayeri. “Als technologische beslissingen overschaduwd worden door conflicterende prikkels die inkomsten uit patenten geven, zijn de prioriteiten en resultaten minder helder en neemt het proces meer tijd”, schrijft Jazayeri. “Dat is niet goed voor de gezondheid van webvideo op de langere termijn.”

Ook het argument dat Google controle wil krijgen op het video-format weerspreekt Jazayeri. Wat dat betreft claimt Google geen bijzondere rol in de WebM-community, ook al heeft het de VP8-codec ingebracht, stelt Jazayeri.

Plug-ins voorkomen problemen
De noodzaak om voor meer dan een codec te publiceren kan Google volgens Jazayeri niet verweten worden. Voor zover die noodzaak bestaat, bestaat die ook nu al. En via Flash en Silverlight kunnen de meeste browsers nu al overweg met meedere videocodecs; dat is ook de reden dat Google deze blijft ondersteunen in Chrome.

En voor gebruikers van Microsofts Internet Explorer en Apples Safari – browsers die waarschijnlijk uit zichzelf geen ondersteuning voor WebM zullen krijgen – maakt het WebM-projectteam plug-ins die filmpjes die met VP8 gecodeerd zijn kunnen afspelen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in