Development

Personal Tech
oplaadbare batterij leeg

Google pakt energie-honger Chrome aan

Google pakt de zwakke plek van zijn populaire browser aan; dat heeft gevolgen voor ontwikkelaars.

© Pixabay CC0 Public Domain
16 maart 2017

Google pakt de zwakke plek van zijn populaire browser aan; dat heeft gevolgen voor ontwikkelaars.

Concurrenten maken er bij tijd en wijle goede sier mee: Googles Chrome slurpt - relatief gezien dan - energie. En dat is een nadeel in een tijd waarin mensen steeds meer met mobiele apparaten werken waarop stroom dus niet continu beschikbaar is.

Google pakt dat probleem nu aan door de activiteit te beperken in tabbladen die niet in de voorgrond staan. Die kunnen met elkaar in de huidige opzet tot wel een derde van het energieverbruik van Chome voor hun rekening nemen.

Vanaf Chrome versie 57 krijgen die tabbladen in de achtergrond een strikter regime opgelegd als de applicatie die daar draait gemiddeld meer dan 1 procent van de processorkern bezighoudt. Daarbij wordt alleen een uitzondering gemaakt voor het afspelen van audio en voor realtime-verbindingen als WebSockets en WebRTC. Die maatregel vermindert de activiteit van voor de gebruiker niet zichtbare tabs met 25 procent, stelt Google.

Daarmee is het project om het energiegebruik terug te dringen niet afgerond. Het uiteindelijke doel is, om de activiteiten van tabs in de achtergrond geheel te elimineren. Google ontwikkelt daartoe application programming interfaces voor zogeheten service workers; die zijn speciaal ontworpen om browseractiviteiten op energiebesparende wijze uit te voeren.

Het terugdringen van de activiteiten in de achtergrond heeft consequenties voor webapplicaties die daar juist gebruik van maken. webmail- en messaging-applicaties zijn daar voorbeelden van. De overstap op de Service Workers-opzet zal nog verdergaande gevolgen kunnen hebben. Voor ontwikkelaars die daar meer informatei over willen verzamelen, is de aankondiging van het knijpen van achtergrondtabs door Alexander Tims op het Chromiumblog een goede ingang.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.