Innovatie & Strategie

Juridische zaken
smartphone, G

Google ontstnapt aan Britse rechtszaak

Google ontkomt aan miljardenclaim door Britse consumenten.

© Google You Owe Us
10 november 2021

Google ontkomt aan miljardenclaim door Britse consumenten.

Techbedrijf Google kan in het Verenigd Koninkrijk toch niet collectief door een groep consumenten worden aangeklaagd over de manier waarop het bedrijf in 2011 en 2012 met de gegevens van gebruikers omsprong. Het Britse hooggerechtshof oordeelde dat zo'n zaak "gedoemd is te mislukken" en laat het dan ook niet doorgaan.

De redenatie voor de afwijzing is dat er pas schadevergoeding kan worden toegekend als voor iedere gebruiker is vastgesteld dat Google onwettig met diens gegevens is omgegaan én dat die gebruiker daar schade van heeft geleden. Dat juridisch sluitend vaststellen, is volgens de Britse rechter dus onhaalbaar.

Niet, wel, toch niet

De belangenvereniging Google You Owe Us, die de zaak aanspande, wilde zo'n 3 miljard pond op Google verhalen. Omgerekend is dat ruim 3,5 miljard euro. Omdat het hoofdkantoor van Google buiten het Verenigd Koninkrijk staat, moest de claimclub toestemming van de rechter hebben om de zaak tegen het bedrijf aan te spannen. Een eerste rechter verbood dat, maar in beroep kreeg Google You Owe Us wel toestemming.

De zaak draait om een periode van enkele maanden in 2011 en 2012. Volgens Google You Owe Us verzamelde Google toen illegaal gegevens over mensen. Dit betreft consumenten die de Safari-browser van Apple gebruikten, die juist door dat bedrijf was voorzien van Do-Not-Track mogelijkheden. Google heeft die privacybescherming van de iPhone- en Mac-browser omzeild, om toch data te vergaren. Die data gebruikte Google voor het gerichter maken van ads via zijn advertentiedienst.

Google You Owe Us zegt "zwaar teleurgesteld" te zijn door de uitspraak. Google reageerde juist tevreden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.