Overslaan en naar de inhoud gaan

Google omarmt Apple-taal voor derde OS

Google wil apps geschreven in Swift ook laten draaien op zijn eigen besturingssysteem Fuchsia. Dit platform is een geheel nieuw OS dat Google momenteel ontwikkelt. Het is in tegenstelling tot Google’s andere twee besturingssystemen niet gebaseerd op de Linux-kernel.
Apple Swift iPad
© Apple
Apple

Fuchsia gebruikt een nieuwe, door Google gemaakte kernel (Zircon, voorheen Magenta geheten). Het OS is in de zomer van vorig jaar stilletjes opgedoken op developerssite GitHub en in mei dit jaar voorzien van een gebruikersinterface. Nieuwkomer Fuchsia staat naast Chrome OS en Android en is volgens Google slechts een experimenteel project dat nog in een vroege ontwikkelfase zit.

OS van de toekomst?

Dit in reactie op speculatie dat Fuchsia een toekomstig alternatief of zelfs opvolger is voor Android. Ondertussen is echter duidelijk geworden dat Fuchsia dankzij een ingebouwde hypervisor technisch in staat kan zijn om Android-apps te draaien. ‘Echte’ Fuchsia-apps zijn geschreven in de Flutter-ontwikkelkit die de door Google ontwikkelde programmeertaal Dart gebruikt.

Hier wil Google support voor Apple’s open source taal Swift aan toevoegen. De Android-maker heeft hiervoor een verzoek ingediend bij het Swift-ontwikkelteam, heeft Android Police opgemerkt. Tot op heden dient Swift voor het maken van moderne apps voor Apple’s besturingssystemen. Naast iOS omvat dit ook de afgeleide platformen watchOS en tvOS, plus macOS waar iOS zelf ooit op is gebaseerd.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in