Overslaan en naar de inhoud gaan

Google: Microsoft stuurde antitrustautoriteiten op ons af

Microsoft heeft ons de antitrustautoriteiten op het dak gestuurd. Dat stelt advocaat Don Harrison van Google – niet met zoveel woorden, maar toch niet mis te verstaan - in een reactie op de stap van de Texaanse autoriteiten om een antitrustonderzoek te starten.
Google zoeken
© Google
Google

Harrison bevestigt in een bijdrage aan Googles Public Policy-blog, dat de openbaar aanklager van de staat Texas vragen heeft gesteld over Googles marktgedrag. Dat onderzoek blijkt al vanaf juli te lopen.

Openbaar aanklager Greg Abbott stelde specifieke vragen over een drietal webbedrijven: Foundem, Sourcetool van TradeComet en myTriggers. Bedrijven die met elkaar gemeen hebben dat ze ontevreden zijn over hun vindbaarheid via Googles zoekmachine, en ervan zijn overtuigd dat dat te maken heeft met manipulaties van Google.

Volgens Harrison heeft de slechte vindbaarheid niets te maken met manipulaties, maar alles met de kwaliteit van de sites. 'Gegeven het feit dat niet alle websites bovenaan de lijst kunnen verschijnen, of zelfs op de eerste pagina met zoekresultaten, wekt het geen verbazing dat sommige minder relevante websites van mindere kwalititeit ongelukkig zullen zijn met hun positie', schrijft Harrison. En gebrek aan kwaliteit is volgens hem een opvallende overeenkomst. Foundem is door verschillende experts afgekraakt, SourceTool brengt nauwelijks zelfstandig geproduceerde of verzamelde inhoud, en myTriggers heeft te weinig servercapaciteit om bezoekers van zijn site fatsoenlijk te bedienen, stelt Harrison.

Harrison ziet nog een andere overeenkomst tussen de bedrijven: ze hebben alle 3 een link met Microsoft. Foundem wordt gesteund door ICOMP, een organisatie die grotendeels door Microsoft wordt gefinancierd, en SourceTool en myTriggers maken gebruik van de advocaten die Microsoft in zijn langdurige antitrustprocedures inhuurde. Harrison heeft blijkbaar de wens Microsoft als kwade genius achter het onderzoek aan te wijzen, anders is er geen reden dit verband expliciet te noemen.

Overigens startte de Europese Commissie eerder dit jaar ook een onderzoek naar de praktijken van Google; bij het starten van dat onderzoek speelde Foundem eveneens een rol.

Foundems klacht is gebaseerd op twee incidenten. In 2006 werd Foundem automatisch uit Googles zoekresultaten verwijderd; die ban duurde 3,5 jaar, totdat Google die ban handmatig ophief. En bij het Adwords-mechanisme gingen de kosten van biedingen op zoektermen omhoog van 5 pence naar 5 pond, wat Foundem uit de markt prijsde. Het duurde een jaar voordat die automatisch gegenereerde strafmaatregel handmatig werd opgeheven. Beide incidenten werden uitgelokt door hetzelfde Google-algoritme, meent Foundem. Dat algoritme filtert op wat een van de kenmerken is van verticale zoekmachines zoals Foundem: het gebrek aan eigen content.

Daarnaast beweert Foundem dat Google in zijn Unversal Search-mechanisme andere algoritmes gebruikt voor eigen diensten dan voor die van anderen. Op die manier misbruikt Google zijn dominantie op zoekmachinegebied om diensten op aanpalende gebieden zoals video en prijsvergelijking beter onder de aandacht te brengen dan het aanbod van concurrenten, stelt Foundem.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in