Overslaan en naar de inhoud gaan

Google maakt beheer on-premise containers makkelijker

De Google Kubernetes Engine (GKE) wordt ook beschikbaar voor het beheer van containers die in een on-premise omgeving draaien. Het is een van de diensten van het nieuwe Google Services Platform, dat het voor organisaties makkelijker moet maken om zowel een on-premise als cloudomgeving te beheren.
Een server draait met GKE on-prem tijdens de keynote van Google Next 2018
© Google
Google

Google Clouds moederbedrijf Alphabet presenteerde begin deze week zijn tweedekwartaalcijfers. Een deel van de groeiende inkomsten - het bedrijf rapporteerde een groei van 26 procent naar een omzet van 32,7 miljard dollar - komt door de clouddivisie.

En volgens CEO Diane Green zit er nog enorme groei in cloudtoepassingen. “Er staat slechts een fractie van de IT van organisaties in de cloud,” aldus Green tijdens Google Next 2018. Die constatering komt overeen met cijfers van Gartner. De analisten voorspellen dat het komende jaar 186,4 miljard aan cloud wordt uitgegeven, en dat is een slechts een fractie van de totale IT-uitgaven van organisaties.

Geleidelijk naar de cloud

Dat bedrijven niet en masse hun IT naar de cloud verplaatsen, merkt Google ook. “Een organisatie gaat altijd geleidelijk naar de cloud”, is de ervaring van David Saris, eigenaar van de Nederlandse partner G-company. En dat betekent dat het merendeel van de organisaties te maken heeft met een hybride omgeving. “Cloud computing mist nog iets”, zei Urs Hölze tijdens zijn key-note op Google Next 2018, “een simpele manier om cloud te combineren met de bestaande on-premise omgeving. Eigenlijk beweegt de IT-industrie in een tegengestelde richting, en dat is een probleem.”

Acht van de tien bedrijven heeft een multicloudstrategie, en dat naast hun eigen bestaande on-premise infrastructuur, zegt Hölze. “Cloudproviders doen dingen op hun eigen manier. Dus IT-beheerders moeten dingen elke keer op een andere manier doen; dat kan gaan om het instellen van rechten, het opzetten van een virtuele machine of een netwerk of andere gewone taken. Dat moet in al die platformen anders. En dat zorgt voor veel complexiteit.” De kosten voor beheer zijn daarom de afgelopen jaren, tussen 2005 en 2015, met 83 procent gestegen, bleek uit een recent onderzoek van IDC.

Het nieuwe Google Services Platform maakt het mogelijk om op eenzelfde manier – zowel voor de on-premise als de cloud omgeving – het beheer uit te voeren. Dit nieuwe beheerplatform bevat ook Google Kubernetes Engine (GKE) waarbij het vanaf nu ook mogelijk is om containers op een on-premise omgeving te beheren, op dezelfde manier waarop containers in de cloud worden beheerd. 

“Deze aankondiging is geen inhaalslag. Het is een sprong voorwaarts, dit heeft nog niemand. Google loopt al jaren voorop op het gebied van containers”, zegt Saris.

Containers nog geen gemeengoed

Ondanks deze voorsprong is Google niet de nummer een als het gaat om cloud, AWS en Microsoft zijn respectievelijk een en twee. Dat komt vooral, denkt Saris, omdat Google een en ander had in te halen op het gebied van clouddienstverlening. "AWS is de first mover en Microsoft heeft een grote installed base waar ze gebruik van kunnen maken." Google biedt vooral voordelen als het gaat om containers in de cloud. “De software is er meestal nog niet klaar voor. Software moet omgebouwd worden om in een container te kunnen draaien. We helpen daar momenteel bijna al onze klanten mee. Het ombouwen is soms veel werk.”

Het publiek van Google Next 2018 reageert enthousiast op de aankondiging. IDC-analist Dan Vesset in een tweet:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in