Overslaan en naar de inhoud gaan

Google I/O 2021: Dit is het nieuws

Googles jaarlijkse I/O-ontwikkelaarsconferentie zat weer boordevol aankondigingen. AG Connect pikt er een paar uit die voor de IT-professional het meest relevant zijn.
Sundar Pichai
© Google
Google

Google heeft goed begrepen dat privacy een steeds belangrijker onderwerp wordt voor zijn klanten. In verschillende producten en diensten zijn dan ook extra mogelijkheden ingebouwd om privacy-voorkeuren op een makkelijkere manier in te stellen. Zo krijgen gebruikers de mogelijkheid hun zoekgeschiedenis eenvoudiger te wissen vanuit hun Google-account en krijgt Maps een optie om in het verleden bezochte locaties te wissen. De online-dienst Photos krijgt een extra map waarin foto's achter slot en grendel verdwijnen.

Wachtwoorden importeren

Ook beveiliging is voor Google een belangrijk onderwerp. De Chrome-browser krijgt nieuwe mogelijkheden om wachtwoorden op te slaan, en om inloggegevens van password-managers te importeren in de ingebouwde wachtwoordmanager van de browser. Chrome levert nu ook suggesties voor sterke wachtwoorden en waarschuwt voor inloggegevens die al eens betrokken zijn geweest bij een datalek. Er is zelfs een optie die de gebruiker direct naar de betreffende site leidt en daar het proces voor het aanmaken van een nieuw wachtwoord begeleidt. Deze nieuwe beveiligingsfuncties zijn bijna gereed en debuteren in een komende update van Chrome op Android.

Android zelf gaat ook op de schop. De 12e versie van Google's smartphonebesturingssysteem krijgt een nieuw uiterlijk dat de naam Material You heeft gekregen. Ook komen er meer opties in om privacy-aspecten te beheren. Het besturingssysteem heeft nu ook standaard mogelijkheden om als afstandsbediening te fungeren voor een tv met Android TV OS. Door de samenwerking met een aantal autoproducenten kan een Android-smartphone ook dienen als autosleutel, bijvoorbeeld voor sommige BMW-modellen. Deze ontgrendelingsoptie komt het eerst beschikbaar voor Pixel-smartphones van Google en toestellen van Samsung.

Wearables krijgen groter platform

Google en Samsung gaan nu nauwer samenwerken op het gebied van smartwatches. De twee bedrijven hebben besloten hun besturingssystemen voor slimme horloges - respectievelijk WearOS en Tizen - samen te voegen. Daaraan voegt Google later dit jaar ook het overgenomen Fitbit-platform toe. Naar verwachting gaat de integratie zorgen voor drie belangrijke voordelen. Één: betere accuprestaties van de apparatuur die het gemeenschappelijk platform gebruiken. Twee: betere prestaties van de apps die daarop draaien. En drie, belangrijk voor ontwikkelaars: een grotere markt om interessante smartwatch-apps voor te ontwikkelen.

Verder geeft Google nieuwe functionaliteiten aan zijn Maps, vooral door een verdere integratie van augmented reality (AR) in de navigatie-app. Verder gaat Maps meer rekening houden met het tijdstip van de dag. In de ochtend krijgen bijvoorbeeld koffieshops meer aandacht op de kaart en rond het middaguur de lunchrooms. Er komt ook een optie om een ecovriendelijke route uit te stippelen naar een bestemming. Naast de snelste en de kortste route is dat dan een route die het minste brandstof kost. Ook werkt Google aan een optie die de veiligste route uitzoekt op basis van data over het weer en de verkeersdrukte. Verder heeft het bedrijf 150.000 kilometer aan fietspaden opgenomen in Maps.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in