Innovatie & Strategie

Klantinteractie
Morse code Gboard Android

Google grijpt terug naar Morse-code

Oproep aan ontwikkelaars om de functionaliteit aan apps toe te voegen

Morse code op Gboard toetsenbord © Google
12 juli 2018

Oproep aan ontwikkelaars om de functionaliteit aan apps toe te voegen

Het Gboard-toetsenbord accepteert nu ook Morse code. Bij de introductie hoort ook een spel waarmee het gebruik van Morse code is te leren.

Het toetsenbord heeft slechts twee grote toetsen, één voor een punt en één voor een liggend streepje. Zodra die worden gebruikt begint verschijnen er bovenaan het toetsenbord woordsuggesties zoals bij de reguliere QWERTY- of AZERTY-varianten. Met de Morse Typing Trainer Game moet het mogelijk zijn binnen een uur de Morse code onder de knie te krijgen.

Google hoopt met de toevoeging dat het gebruik van mobiele telefoon ook voor mensen met een beperking makkelijker wordt. De broncode van Gboard voor Android werd voor een belangrijk deel ontwikkeld door ontwikkelaar Tania Finlayson samen met haar man. Tania werd geboren met een hersenverlamming waardoor haar motoriek ernstig is verstoord, maar niet haar cognitieve vermogens.

Morse bracht grote verandering

Tegen het advies van de artsen om haar in een tehuis te stoppen daagden haar ouders haar uit zich zo veel mogelijk te ontwikkelen als elk ander kind. Lange tijd kon ze niet meer uitbrengen dan 'ja' en 'nee'. Haar vader leerde haar communiceren met een typemachine die ze bediende met een stokje aan haar hoofd. Morse code bracht echter een grote verandering in haar leven als gevolg van deelname aan een onderzoek met nonverbale kinderen van de University of Washington. Daar werd gebruik gemaakt van een Morse code communicator, een apparaatje waarmee woorden in Morse code werden ingegeven en vervolgens geprint.

Dat idee bracht haar in contact met Google die tijdens ontwikkelaarsconferentie I/O 2018 de eerste versie van het Morse toetsenbord voor Android introduceerde. Inmiddels is de code verbeterd en is er ook een versie voor iOS. Het toetsenbord kan ook koppelingen maken met schakelaars buiten de smartphone zodat apparatuur kan worden bediend met de Morse code. Google en Tania hopen dat ontwikkelaars het toetsenbord ook gaan integreren in hun apps zodat deze beter te gebruiken zijn voor mensen met een motorische beperking

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.