Overslaan en naar de inhoud gaan

Google geeft Chrome 7 vrij en dicht lekken

De nieuwe versie Chrome 7.0.517.43 is een ‘stabiele’ release die beschikbaar is voor de besturingssystemen Windows, Mac OS en Linux. De nu standaard toegevoegde functies zaten al enkele maanden in de bètaversie.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Versie 7 verschijnt amper 2 maanden na de vrijgave van de stabiele versie 6, begin september. Google klondigde afgelopen zomer aan dat het zijn browser ongeveer elke 6 weken wil opwaarderen naar een volgend versienummer. Chrome heeft wereldwijd een marktaandeel van zo’n 8 procent, aldus leverancier van webstatistieken Net Applications. In het huidige tempo passeert Chrome eind dit jaar de 10 procent.

Verhelpen van bugs kreeg prioriteit

In een blog zegt productmanager Jeff Chang dat bij de ontwikkeling van versie 7 prioriteit is gegeven aan het aanpakken van 'honderden' bugs. Verder is de HTML5-parser bijgewerkt. De browser biedt voor het eerst ondersteuning voor de File applicatieprogramma-interface (API) van HTML5, waardoor webapplicaties en websites de inhoud van lokaal opgeslagen bestanden kunnen uitlezen. Ook is de browser nu in staat complete pc-mappen naar een site te uploaden met HTML5-formulieren, maar het aantal websites dat deze functie ondersteunt, is nog schaars.

Google geeft in een ander blog een overzicht van 11 securityproblemen die in Chrome 7 zijn verholpen. Daarvan heeft er één het predikaat ‘kritiek’ en hebben er 5 ‘hoge’ prioriteit. Van het restant zijn er 3 van ‘middelmatig’ en 2 van ‘laag’ belang. Het enige kritieke beveilingslek kan leiden tot het crashen van de browser bij het automatisch invullen van formulieren. Chrome is pas enkele maanden geleden voorzien van de autofill-functie, die gebruikers het telkens opnieuw invult van bijvoorbeeld naam, e-mailadres en creditcardnummer op diverse websites uit handen neemt.

Nieuwe functionaliteit in Chrome 7 is schaars

Versie 7 is karig bedeeld met compleet nieuwe functionaliteit. Noviteiten als hardwarematige versnelling , waarmee Microsoft al pronkte in de bètaversie van Internet Explorer 9, zijn nog niet geïntegreerd. Ze zijn op dit moment alleen opgenomen in de ontwikkelaarsversie van Chrome, maar zullen eindgebruikers mogelijk pas bereiken in Chrome 9.

Bestaande gebruikers van Chrome ontvangen de nieuwe versie automatisch via de ingebouwde updatevoorziening van de browser. Voor nieuwe gebruikers is de browser ook los te downloaden op de (Nederlandstalige) website van Google.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in