Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Google cloud firestore

Google Cloud Firestore nu voor alle ontwikkelaars beschikbaar

Serverloze NoSQL-database is onder andere geschikt voor IoT-toepassingen.

1 februari 2019

Serverloze NoSQL-database is onder andere geschikt voor IoT-toepassingen.

Na een bètaprogramma van ruim een jaar heeft Google zijn Cloud Firestore-database nu voor alle ontwikkelaars opengesteld. De dienst is vooral interessant voor makers van mobiele applicaties.

In een jaar tijd zijn er via Cloud Firestore meer dan een miljoen databases uitgebracht. Cloud Firestore is een serverloze NoSQL-database bedoeld voor niet-gestructureerde data die niet compatibel is met reguliere databases. De dienst werkt samen met Google’s Cloud Platform en Firebase, het mobiele ontwikkelaarsplatform van Google. Het techbedrijf noemt Firestore geschikt voor doeleinden als mobiel, web en Internet of Things (IoT)-toepassingen.

Offline werking

Apps die gebruikmaken van Cloud Firestore kunnen offline blijven werken omdat de database op het mobiele apparaat is opgeslagen. Google claimt dat de dienst op een geavanceerde manier queries structureert en daarom veel verder kan schalen dan een standaard NoSQL-database. Cloud Firestore kan data exporteren naar Google’s BigQuerie voor bijvoorbeeld machine learning-gebruik.

Op dit moment test Google ook een integratie met Stackdriver, een zelfontwikkelde cloud computing systems management-dienst waarmee gebruikers praktisch live lees-, schrijf- en verwijder-operaties kunnen volgen. Het is nog niet bekend wanneer de integratie uit bèta komt.

Cloud Firestore wordt fors goedkoper

Niet alleen brengt Google zijn Cloud Firestore voor alle ontwikkelaars uit, de dienst komt ook in meer regio’s beschikbaar. Het gaat om zeven nieuwe locaties, waaronder Londen. Google maakt Cloud Firestore bovendien goedkoper, merkte SiliconAngle op. Volgens de techsite zijn sommige bedrijven vanaf maart tot vijftig procent goedkoper uit, al verschilt de prijsverlaging per regio.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
AG Connect wordt momenteel geüpdatet! Gedurende het updaten kunnen er geen wijzigingen worden gedaan in de database.
Reactie toevoegen
AG Connect wordt momenteel geüpdatet! Gedurende het updaten kunnen er geen wijzigingen worden gedaan in de database.