Overslaan en naar de inhoud gaan

Google brengt Flutter in bèta

In mei bracht Google de software development kit Flutter uit, en recent volgde de eerste bètaversie.
Flutter SDK
© By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=54970445
By Source (WP:NFCC#4), Fair use, htt

Flutter is een open source development kit voor Android- en iOS-applicaties. Ongeveer tegelijk met de lancering ervan kondigde Google aan dat het Kotlin officieel zal ondersteunen als 'eersteklas taal' voor Android-ontwikkelaars, maar Flutter zelf maakt gebruik van Dart.

Snelheid

Het handige van Flutter is dat je er in één moeite apps mee kan ontwikkelen voor zowel Android als iOS. Het heeft dan ook twee sets widgets aan boord om beide user interfaces na te bootsen en gebruikt een eigen rendering engine en framework die de gebruiker het gevoel geven met een 'native' app te maken te hebben. Dart focust op snelheid; scrollen en animaties zouden in Android net als in iOS met 60 frames per seconde moeten kunnen. Ook voor ontwikkelaars heeft Google zich op snelheid gericht, met een Just-in-time compiler en een 'hot reload'-mogelijkheid die veranderingen in de code direct zichtbaar maakt in de emulator.

Flutter in actie

Ondanks dat de kit nog volop in ontwikkeling is gebruikt Google zelf hem al voor AdWords. Ook de app voor Hamilton: The Musical (iTunes/Playstore) is een van de volgens Google honderden Flutter-apps die nu al voor Android en iOS te krijgen zijn. De bèta die onlangs is uitgebracht is geschikt gemaakt voor iOS 11 en de iPhone X. Daarnaast is Flutter alvast klaar om apps te maken voor Fuchsia, het nieuwe OS waar Google aan werkt dat Android op termijn moet vervangen.

Fuchsia

Een nadeel van Flutter op Android en iOS is dat apps om te beginnen al 6,7 MB groot zijn, omdat de softwarebibliotheken worden meegeleverd. Dat probleem wordt opgelost in Fuchsia, waarin die bibliotheken al standaard aanwezig zijn. Het nieuwe besturingssysteem is niet meer gebaseerd op Linux met alle problemen van dien, maar op een microkernel van Google zelf, genaamd Magenta. "Wat Android zou zijn als we er dit jaar aan zouden beginnen," aldus Google. Fuchsia is geschikt voor het besturen van allerhande apparaten, van stoplichten tot PC's, en is onlangs door Ars Technica geïnstalleerd op een Pixelbook. We moeten het nog wel even doen met Android en ChromeOS; vooralsnog is Fuchsia niet meer dan wat Git-pakketbronnen op fuchsia.googlesource.com.

Leer Dart

Flutter lijkt een zegen voor zowel ontwikkelaars als content managers: je hoeft niet alles twee keer te doen voor Android en voor iOS. Zolang progressive web apps nog problemen hebben met iOS-ondersteuning en met hun verdienmodel zullen native(-achtige) apps nog wel tijd van leven hebben. En als Fuchsia daadwerkelijk van de grond komt worden de apps kleiner, wat met het huidige gevecht om opslagruimte niet onbelangrijk is. Ontwikkelaars moeten alleen even Dart leren, wat naar het schijnt niet al te moeilijk is omdat het kenmerken van statische en dynamische talen in zich verenigt en zo bekend zal aanvoelen voor de meeste programmeurs. In Kotlin geschreven onderdelen kunnen makkelijk worden overgenomen, en er zijn Flutter-plugins voor populaire ontwikkeltools als IntelliJ, Android Studio en Visual Studio Code.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in