Innovatie & Strategie

Personal Tech
Surface Go

Goedkoopste instap-Surface mist SSD

De nieuwe Surface Go is de goedkoopste ooit. Daarvoor zijn offers gemaakt.

© Microsoft
11 juli 2018

De nieuwe Surface Go is de goedkoopste ooit. Daarvoor zijn offers gemaakt.

Microsoft prijst zijn nieuwe instaplijn Surface tablets aan voor het compacte formaat, de lange batterijduur en het lage prijsniveau. Dit dankzij design, de gebruikte Pentium-processor en Windows 10 in S Mode. Daarnaast moet het goedkoopste model van de drie stuks het doen zonder SSD.

In plaats van de snelheid van een echte solid-state drive (SSD) is de instapper van de Surface Go voorzien van eMMC-opslag (embedded multimedia card). Dit type opslag gebruikt net als SSD’s weliswaar NAND flash-geheugenchips, maar mist in vergelijking wat vermogen. Tegenover harde schijven (HDD’s) zijn eMMC’s wel sneller.

Budgetopslag

Het goedkopere eMMC doet vaak dienst in budgetapparaten; zowel laptops met stuntprijzen als ook tablets en smartphones aan de onderkant van de markt. Naast rauwe doorvoersnelheid kan eMMC ook onderdoen voor SSD’s wat betreft de hoeveelheid datadoorvoer. Verder mist eMMC-opslag de mogelijkheden van een slimme storage-controllerchip.

De Surface Go-lijn haalt volgens de fabrikant een batterijduur van wel negen uur op een enkele acculading. Standaard is de tablet voorzien van Windows 10 in S Mode waarbij het besturingssysteem alleen apps uit de Microsoft Store kan draaien. Traditionele en oudere Windows-software werkt niet. Overschakelen naar Windows 10 Home is gratis, maar dit kan impact hebben op de batterijduur.

Batterijduur

Microsoft benadrukt in zijn informatie over S Mode consequent de betere beveiliging, het snellere opstarten en de langere batterijduur van die Windows-inperking (voorheen een aparte Windows-variant). Het is echter niet bekend wat de penalty is van overschakelen naar de volledige uitvoering van Windows 10. Voor consumenten is dit de Home-variant en voor zakelijke gebruikers de Pro-variant.

“Hier is niets over bekend bij ons”, antwoordt Microsoft Nederland op vragen van AG Connect over batterijduurverlies door verlaten van de S Mode. Natuurlijk is een eventuele achteruitgang in de batterijduur door een overschakeling ook afhankelijk van de gebruikte accu, processor en andere hardwarecomponenten.

Meer modellen

Het 64GB eMMC-model met 4GB geheugen (à 450 euro) als ook het model met 128GB SSD-opslagruimte en 8GB geheugen (à 600 euro) zijn vanaf gisteren te bestellen via een pre-order. Levering start vanaf 28 augustus in Nederland. Later volgt nog een derde model dat 256GB SSD-capaciteit biedt, bedoeld voor de zakelijke markt.

Het is nog niet bekend wanneer deze uitkomt, of Nederland qua beschikbaarheid dan ook bij de eerste lading landen zit, en of dat topmodel dan dezelfde Intel Pentium Gold 4415Y-processor bevat als de twee lichtere modellen. Het pre-order formulier bij Microsoft Nederland heeft nog vier niet gedetailleerde opties ‘Surface Go’ waarbij bestellen pas vanaf 27 augustus mogelijk lijkt te zijn.

Accessoiriseren

Voor gebruik van de Surface Go-tablet als 2-in-1 (tablet plus laptop) is nog wel aparte aanschaf nodig van de toetsenbordcover (vanaf 99 dollar, europrijzen nog niet bekend). Mogelijk dat de vier nog niet beschikbare bestelopties deze accessoires zijn, of combinaties van tablet plus Type Cover en eventueel ook Surface Mobile Mouse.

Update:

Het later volgende topmodel Surface Go met 256 GB SSD-opslag heeft niet een andere processor, laat Microsoft Nederland in een nagekomen reactie nog weten aan AG Connect.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.