Innovatie & Strategie

Klantinteractie

Gluiperige online trackers de pas afgesneden

7 augustus 2015
Wil je je sporen wissen voor de meest gluiperige 'trackers' die je sporen op internet volgen? De Electronic Frontier Foundation heeft daarvoor een extensie gepubliceerd.

Het overkomt ons allemaal. Plotseling zie je overal waar je surft advertenties voor autoverzekeringen, nadat je daar eens een keer naar op zoek bent geweest. Dat is het meest zichtbare teken van de mate waarin sommige partijen op internet je gangen nagaan - zonder dat je daarom gevraagd hebt of ooit toestemming voor hebt gegeven.

Wat er gebeurt met de gegevens die deze partijen hebben verzameld, blijft voor de internetters ook onduidelijk. Al mag je er wel van uitgaan dat je gegevens verzameld worden om er iets aan te verdienen - dus uiteindelijk om iets aan jou te verdienen. Want de kosten die bedrijven maken voor de diensten van deze trackers, komen natuurlijk wel terug in de prijs die ze rekenen. 

Privacy Badger blokkeert trackers

De Electronic Frontier Foundation maakt al lange tijd bezwaar tegen dit soort praktijken. Nu geeft de organisatie internetters die geen maling aan hun privacy hebben, ook een tool in handen om zich te onttrekken aan die spiedende ogen op internet. Dat tool, dat Privacy Badger is gedoopt, blokkeert de methoden die de betreffende organisaties inzetten. Het blokkeert bijvoorbeeld ook super-cookies en browser-fingerprinting.

De inzet van tracking-cookies kan natuurlijk ook legitiem zijn, bijvoorbeeld wanneer deze alleen gebruikt worden om de bezoeker te helpen bij de navigatie van een site of voor het afhandelen van transacties. De EFF wil ook geen dam opwerpen tegen het verzamelen van data over bezoekers voor analysedoeleinden. Maar de EFF wil dan wel dat website-uitbaters de gegevens niet langer bewaren dan nodig is voor bijvoorbeeld het afronden van een transactie en niet delen met derden die geen partij zijn in de transactie. Als gegevens wel langer bewaard worden, dan dienen die geanonimiseerd te zijn en alleen in geaggregeerde vorm gebruikt te worden. 

Do Not Track-belofte geeft websites legitieme ruimte

Wat de EFF als verantwoord tracken beschouwt, is vastgelegd in de Do Not Track-policy die eerder deze week gepubliceerd is. Organisaties die deze DNT-policy onderschrijven en op hun site honoreren, worden niet door Privacy Badger gehinderd. Op de Do Not Track-pagina doet EFF ook suggesties hoe geïnteresseerde websites om kunnen gaan met onderdelen op hun site van anderen die het beleid niet willen onderschrijven.

Overigens zit er wel een zwakke plek in de opzet; EFF geeft zelf toe dat het niet kan controleren of organisaties die de DNT-policy zeggen te onderschrijven, zich ook aan de regels houden. Anderzijds leidt het natuurlijk tot grote reputatieschade wanneer organisaties betrapt worden op te kwader trouw claimen dat ze de DNT-regels van de EFF in praktijk brengen.

De Privacy Badger is al geruime tijd in alfa- en bètavariant getest door ruim een kwart miljoen mensen. De eerste versie is te vinden op de Privacy Badger-webpagina van de EFF. Privacy Badger is alleen te gebruiken met Chrome of Firefox.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.