Glazen huis via IPv6 scherper in beeld

21 december 2009
De Nederlandse Publieke Omroep neemt het voortouw bij het stimuleren van het gebruik van het nieuwe internetprotocol IPv6. De opnames in het kader van de Serious Request-actie van Radio 3FM zijn in HDTV-kwaliteit via internet te bekijken, maar alleen met een IPv6-verbinding.
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft 5 videostreams beschikbaar vanaf verschillende cameraposities. Alleen de 'main'-camerastream is in HDTV-kwaliteit (3Mbps).

Het is niet de eerste keer dat de Publieke Omroep (NPO) hoge kwaliteitsvideobeelden uitsluitend beschikbaar stelt voor IPv6. Afgelopen zomer waren beelden van de Tour de France ook op die manier te bekijken.

De positieve reacties die daarop volgden, deed de organisatie besluiten dezelfde technologie beschikbaar te stellen voor de opnames van het Glazen Huis. In dit 'huis' hebben discjockeys van Radio 3FM zich gedurende een week zonder voedsel laten opsluiten om geld in te zamelen voor de strijd tegen malaria.

De organisatie is enthousiast over het bezoek. Op piektijden kijken zo'n 40 mensen tegelijkertijd naar de IPv6-streams. Tijdens de Tour de France lag dat aantal nog op 4 tot 8 gelijktijdige kijkers. Ten opzichte van de reguliere streams die over IPv4 met een kwaliteit van 800 kbps te zien zijn, vallen de bezoekersaantallen in het niet. In piektijden kijken daar zo'n 12.500 mensen tegelijk naar, zegt Wietse Muizelaar, Teamleider Hosting & Streaming van NPO ICT.

Om via IPv6 naar de streams te kijken, moet eerst een IPv6-adres worden aangevraagd bij een van de internetaanbieders die al IPv6-adressen uitgeven, zoals XS4ALL, BIT of SURFnet. Ook kunnen geïnteresseerden een IPv6-tunnel over IPv4 aanvragen via gespecialiseerde organisaties als SixXS.net of Hurricane Electric.

Daarna kun je de streams bekijken via een reguliere videospeler, zoals Windows Media Player. "We hebben voor elk besturingssysteem wel een player beschikbaar", zegt Muizelaar.

NPO hoopt met het beschikbaar stellen van de hogekwaliteitsvideo, een bijdrage te leveren aan het doorbreken van de impasse rond IPv6. De contentaanbieders willen geen IPv6-materiaal beschikbaar stellen omdat er te weinig afnemers zijn en de ISPs wachten met het promoten van IPv6-aansluitingen omdat er geen content is.

De streams zijn nog tot het eind van de week te bekijken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.