Management

Zakelijke software

‘A giant leap 
for business’

22 februari 2013

Europa’s grootste softwarebedrijf SAP durft zijn belangrijkste productcluster Business Suite volledig in het computergeheugen te draaien met de nieuwe database appliance HANA. De suite – met applicaties voor onder meer CRM, ERP, Financiën, Human Capital Management, Product Lifecycle Management en Supply Chain Management – heeft feitelijk alleen een nieuwe databaselaag gekregen. Even twijfelde SAP of het de nieuwe versie R/4 zou noemen, als opvolger van de twintig jaar geleden gelanceerde versie R/3. Maar omdat klanten die naam teveel zouden kunnen associëren met ontwrichting, is daar niet voor gekozen.

Business Suite on HANA geeft volgens SAP ongelofelijke versnelling van de verwerking van gegevens in transactiesystemen: tien tot duizend maal sneller. Batchprogramma’s draaien is niet meer nodig. Een dramatische versimpeling van het IT-landschap door het verminderen van lagen wordt mogelijk. Het betekent ook het einde van voor-geaggregeerde datasets voor analyse- of rapportagedoeleinden.

Klanten maakten zich volgens Hagemann Snabe aanvankelijk vooral zorgen om het feit dat alle data nu in het geheugen zijn opgeslagen. ‘Is dat wel veilig?’, vroegen ze zich af. “Dat is een emotionele reactie. We hebben nu zoveel ervaring met ‘disaster and recovery’-scenario’s dat we het aandurven ons vlaggenschip in main memory te lanceren. Het laden van een compleet systeem in-memory gaat twintig maal sneller dan voorheen. Ooit had ik zelf ook liefst een iPod met een disk erin. Tijden zijn veranderd en nu zou ik een iPod met disk niet eens meer overwegen. Dit is een algemene verandering in technologie. Dan moet je wennen aan het feit dat het misschien wel beter is. Die data zijn in elk geval veilig, we hebben dat onder controle.”

Hoe belangrijk is de ‘non-disruptiveness’ van Business Suite on HANA?
“De wereld van vandaag accepteert niet meer dat de business ontregeld wordt als er zich iets nieuws aandient. Of dat iets nieuws een enorme inspanning vergt en veel geld vraagt. Maar dit is niet R/4. Dit is de bestaande Business Suite die nu op HANA draait. Het is een set kleine incrementele stappen, geen grote technische uitdaging”, zei Hagemann Snabe na afloop van de persconferentie in Frankfurt, die gelijktijdig ook werd gehouden in New York en Palo Alto. “Voor klanten proberen we het zo makkelijk mogelijk te maken. We hebben een ‘rapid deployment solution’ gemaakt, die heel veel werk uit handen neemt. Business Suite on HANA was bij enkele klanten binnen twee weken up & running. Daarna moest er nog wel het nodige gebeuren om te optimaliseren, maar toch.”

Volgens Hagemann Snabe zijn er twee goede argumenten voor klanten om op de Suite on HANA over te stappen. “Eén is de belofte van de simplificatie van de infrastructuur. Op het moment dat je alle data kunt lezen, laten we zeggen 500 miljard records in een seconde, dan kun je alles wat je wilt weten, meteen berekenen. Dan is het niet meer nodig om voor-geaggregeerde datasets op te slaan voor analyse- of rapportagedoeleinden. Het business warehouse zal niet verdwijnen, maar ook niet meer vol staan met talloze aggregaten. We hebben in de loop der jaren steeds meer complexiteit aan onze producten toegevoegd om de traagheid van schijfsystemen te compenseren. Om de responstijden aanvaardbaar te houden. Nu die beperking dankzij in-memorytechnologie wegvalt, kan het IT-landschap serieus versimpeld worden. Door altijd de rauwe transactiedata te gebruiken heb je geen twintig tabellen meer nodig, maar slechts twee. Als je alle informatie in minder dan een seconde kunt lezen, heb je geen indexen meer nodig. We kunnen nu zonder de grote hoeveelheid code en complexiteit die is ingebracht om de traagheid van de disk te compenseren. Dankzij in-memory computing kunnen we al deze data gewoon weggooien. En al die hardware die ervoor nodig is kan ook weg.”

“Het tweede argument zijn de ‘business benefits’, vooral voor industrieën waar ‘realtimeness’ belangrijk is. Daar zal de Suite on HANA een groot verschil maken,” zegt Hagemann Snabe. “Hasso Plattner, de mede-oprichter van SAP die HANA bedacht en realiseerde in een mondiaal gedistribueerd ontwikkelproject, gaf tijdens de persconferentie vanuit Palo Alto een mooi voorbeeld. Toen hij op een dag een medewerker vroeg hoe de verkopen van SAP in China ervoor stonden, kreeg hij zijn antwoord twee weken later. Op dat moment was hij alweer vergeten dat hij de vraag had gesteld. In de toekomst zou hij dat antwoord onmiddellijk hebben gekregen.”

Volgens Hagemann Snabe maakt Business Suite on HANA een veel meer proactieve bedrijfsvoering mogelijk. “Constant kunnen herplanningen worden gemaakt, die minuten in plaats van uren duren. Net als bij de lancering van R/3 hebben we het begrip ‘realtimeness’ een nieuwe invulling gegeven. In feite hebben we met de Suite on HANA die reis nu volbracht.

Wat moeten klanten doen om de voordelen van Business Suite on HANA te benutten, meer dan alleen overstappen?

“Persoonlijk denk ik dat het ‘empoweren’ van de frontlinie van het bedrijf de belangrijkste verandering is. Veel processen, controlemechanismen en beslissingen zijn binnen veel bedrijven geconcentreerd in centrale ‘corporate’ functies. Daar heeft men het overzicht. Maar de persoon die met de klant in gesprek is, moet onmiddellijk alle beschikbare informatie in handen hebben om de juiste beslissing te kunnen nemen. De verkoper moet weten wanneer hij kan leveren, zonder dat hij daarvoor eerst de productieplanning hoeft door te nemen. Hij wil weten hoe de winstgevendheid is als hij de klant 20 procent korting geeft. Daar heb je veel informatie voor nodig. Als de verkoper terug moet naar ‘corporate’ om te vragen of hij de korting mag geven, duurt het dagen voor hij zijn antwoord heeft. Nu kan de verkoper tijdens het gesprek alle beschikbare data raadplegen en dan de juiste beslissing nemen.

Het betekent dat je als bedrijf erop moet vertrouwen dat medewerkers, als het erop aan komt, de juiste beslissing zullen nemen. Je moet af van de backoffice en al die analisten die op de achtergrond de cijfers kraken. Dat kunnen de medewerkers zelf. Dus bedrijven zullen een meer netwerkachtig organisatiemodel moeten adopteren. Dat is in mijn ogen een prachtige visie, want het betekent dat mensen vertrouwen krijgen en veel meer kunnen bereiken dan in de huidige bureaucratische systemen waarmee bedrijven proberen mensen onder controle te houden. Managers controleren en inspecteren niet meer, ze ondersteunen en begeleiden. Er zijn ook minder managers nodig omdat hiërarchische structuren minder belangrijk worden. Dit is voor mij de grote transformatie die staat te gebeuren. En die zal technologiegedreven zijn door mobile en in-memory computing.

Ik zie het in onze eigen branche. Ook SAP was te hiërarchisch geworden. Daardoor werd de innovatietijd te lang, gemiddeld 15 maanden in 2010. Vanaf het moment dat we met een nieuw product begonnen tot het moment van leveren. Sindsdien hebben we veel geleerd. We laten teams nu met klanten werken en het zelf uitzoeken. Nu zijn we twee maal zo snel met innovaties.

Ik gebruik dit voorbeeld wel eens. Je ontmoet twee mensen die op een rotsblok slaan. En je vraagt de eerste, wat ben je aan het doen? En hij zegt: ik sla op een rotsblok. En je stelt dezelfde vraag aan de tweede en hij geeft als antwoord: ‘Ik bouw een kathedraal’. Welke van de twee denk je is het best gemotiveerd voor zijn taak? Degene die een kathedraal aan het bouwen is, ziet het grotere beeld, beschikt over meer informatie en weet waar hij in het geheel past. Dat is wat we kunnen doen met in-memory computing en mobile.”

Plattner vertelde tijdens de persconferentie dat SAP de ontwikkelstrategie van Business Suite on HANA heeft aangepast: “De strategie voor optimalisatie is veranderd, van data entry focus, multi-user doorvoer en gebruik makend van ‘single threading’, naar optimalisatie voor complexe logica waarbij we gebruik maken van multi-threading. Dat is de grootste verandering qua technologie in de ontwikkelstrategie. Plattner zei ook dat alle SAP-producten op termijn op HANA over zullen gaan, ook het cloudaanbod en de industriespecifieke oplossingen. “De volgende grote stap zal de nieuwe mobiele frontend zijn, die gaan we nu bouwen. Ik zie een heldere toekomst voor SAP voor me in de komende vijf tot tien jaar. We zullen met grote snelheid vooruit gaan. Sneller dan de afgelopen tien jaar.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!