Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezocht: front/mid­office voor alle gemeenten

De aanbesteding richt zich ‘op het realiseren van één gemeenschappelijke oplossing met behoud van voldoende flexibiliteit per organisatie’. Die heeft de vorm van ASP-diensten, die gemeenten dan via GovUnited afnemen. Speciale aandacht is er voor functionaliteit voor een klantencontactcentrum, een zaken- en gegevensmagazijn en geografische informatie.
De aanbesteding gebeurt volgens de ‘ANDEZ-formule’.
Business
Shutterstock
Shutterstock

EGEM doelt daarmee op de aanbesteding die vorig jaar is gehouden door Alphen aan den Rijn, Nieuwegein, Delft, Ede en Zoetermeer voor een ‘midoffice suite’. Inmiddels staat ‘ANDEZ-2’, met tien gemeenten, in de steigers. De GovUnited-aanbesteding geldt als ANDEZ-3.

Verschil
Volgens Mark van den Broek van EGEM is er wel een verschil met de eerste twee aanbestedingen: opdrachtgever zijn niet de deelnemende gemeenten, maar ICT-uitvoeringsorganisatie ICTU, waar GovUnited onderdak heeft gevonden. Gemeenten kunnen GovUnited-deelnemer worden. Dat kost afhankelijk van hun omvang 10.000 tot 30.000 euro per jaar. Nu zijn tien gemeenten aangesloten, Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Dordrecht, Haarlem, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Zaanstad, met samen 2,9 miljoen inwoners.
GovUnited wilde de aanbesteding aanvankelijk samen doen met Dimpact, een vergelijkbaar samenwerkingverband van zes gemeenten, met samen bijna een half miljoen inwoners. Dat heeft echter vorig jaar al een aanbesteding gehouden en is nu aan het implementeren. Volgens directeur René Bal wil Dimpact de gedane keuzes niet opgeven voor de ene gemeenschappelijke oplossing die Gov-United voorstaat. Samenwerking richt zich wat hem betreft alleen op functionaliteit die Dimpact nog mist. Vorig jaar november kondigden beide organisaties aan begin 2008 te willen fuseren. In de aankondiging van ANDEZ-3 wordt Dimpact één maal genoemd en stelt EGEM: “Deze aanbesteding interfereert niet met dit voornemen tot fusie.”

Belangstelling
Directeur Arjen Hof van GovUnited verklaart desgevraagd op honderd deelnemende gemeenten te hopen. Dat lijkt Mark van den Broek ‘te fors’, ofschoon hij zulke deelname niet bij voorbaat afwijst. “De belangstelling is groot, maar de vraag is of gemeenten zich ook echt committeren als het erop aankomt. Als het er honderd worden, moeten we slim omgaan met de mandatering, anders zijn we maanden bezig met polderen. Hoe meer gemeenten meedoen, des te meer eigenheid ze zullen moeten opgeven.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in