Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten zamelen 4,6 kilo e-waste per inwoner in

De totale ingezamelde hoeveelheid e-waste bij gemeenten die zijn aangesloten bij Wecycle was vorig jaar 66 miljoen kilo. In totaal zamelde Wecycle in 2015 110 miljoen kilo in. Naast de 66 miljoen kilo die afkomstig is van de gemeenten, komt nog eens 44 miljoen kilo van winkels. Wecycle werkt samen met 85 procent van de gemeenten in Nederland.
Afvalcontainer
© Shutterstock
Shutterstock

Schagen aan kop

De gemeente Schagen zamelde de meeste kilo's e-waste per inwoner in: maar liefst 9 kilo. Hulst en Sluis eindigden op een gedeelde tweede plek met 8,4 kilo e-waste per inwoner. Van de grote(re) steden zamelde Schiedam het meeste aantal kilo's e-waste per inwoner in, en wel 5,3 kilo, gevolgd door Utrecht (4,9 kilo) en Rijswijk in Zuid-Holland (4,8 kilo).

Wecycle bestaat sinds 1999 en onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. De stichting werkt in opdracht van 1500 producenten en importeurs. Het laat grondstoffen maximaal hergebruiken en schadelijke stoffen veilig verwijderen. Ook wordt illegale export voorkomen en CO2-uitstoot vermeden.

Achterstand op arbeidsmarkt verkleind

"Wij ontzorgen gemeenten door e-waste veilig in te zamelen en optimaal te recyclen," zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle. "Daarnaast brengen wij de circulaire en de sociale economie bij elkaar in de Wecycle Service Centers. Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt sorteren en demonteren hier e-waste. Dit geeft hen perspectief op een reguliere baan."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in