Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Gemeenten moeten financiële systemen samenvoegen'

Gemeenten zouden hun financieel administratieve systemen moeten samenvoegen. Dat maakt de verantwoording efficiënter, ook voor de accountant.

Dat is een van de adviezen van de Taskforce Publieke Verantwoording. In het op verzoek van het ministerie van Financiën gemaakt rapport, worden oplossingsrichtingen aangedragen voor onder andere de publieke sector. Doel ervan is de verantwoordingslasten voor uitvoerders terug te dringen en de verantwoordingsinformatie behalve efficiënter, ook beter toegankelijk te maken.

Analyse data
De mogelijkheden om processen verder te automatiseren is verder toegenomen. ‘Maak deze automatiseringsslag in de hele informatievoorzieningsketen’, is één van de belangrijkste aanbevelingen. ‘Grote instellingen als bijvoorbeeld gemeenten hebben soms tientallen financieel administratieve systemen. Het samenvoegen van deze systemen draagt niet alleen bij aan minder kosten, zoals licentie- en beheerskosten, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden om dwarsverbanden tussen nu nog gescheiden dataverzamelingen te analyseren. Daarnaast zal er geïnvesteerd moeten worden om de handmatige handelingen in de administraties zoveel mogelijk te automatiseren’, aldus de Taskforce.

Controle rechtmatigheid
Als de financiële administraties geautomatiseerd zijn, is een logische volgende stap ook de rechtmatigheidscontroles zo veel mogelijk te automatiseren. Daardoor worden rechtmatigheidsproblemen eerder gesignaleerd en voorkomen. ‘Daardoor hebben accountants minder werk bij de controle van rechtmatigheid. De geautomatiseerde administratie maakt het voor de accountants makkelijker om gebruik te maken van continuous auditing: rechtmatigheidsproblemen worden niet slechts eenmaal per jaar opgemerkt, maar doorlopend.’

Wob-verzoeken
De Taskforce pleit verder voor het (verder) openbaar maken en digitaal ontsluiten van data. Dat kan leiden tot minder verzoeken op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Daarbij zou ook steeds meer gebruik gemaakt moeten worden van infographics. Dit om data toegankelijker te maken.

Bron: Binnenlands Bestuur / Hans Bekkers

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in