Overslaan en naar de inhoud gaan

Gehackte school begint gemankeerd aan schooljaar

De Haagse onderwijsinstelling ROC Mondriaan is noodgedwongen gemankeerd begonnen aan het nieuwe schooljaar. "Ondanks dat de hack zorgt voor een hectische periode, starten we met het geven van onderwijs. Maar wel in aangepaste vorm, omdat de docenten geen gebruik kunnen maken van de techniek en applicaties", geeft het ROC Mondriaan aan.
School
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Terwijl onderzoek naar de hack nog lopende is, zijn de gevolgen daarvan nog niet voorbij. Vorige week werd al bekend dat de onderwijsinstelling in reactie op de cyberaanval de eigen systemen en bestanden tijdelijk onbereikbaar heeft gemaakt. Dit op advies van de in de arm genomen securityspecialist NFIR.

Minder soepele communicatie

"De impact van deze hack is binnen en buiten onze school voelbaar. We vinden het heel vervelend voor alle studenten die zich hadden verheugd op een normale start van een nieuw schooljaar", aldus de aangevallen onderwijsinstelling in een bericht van afgelopen week. Daarin geeft zij aan dat het einde van de zomervakantie nu niet het begin van een normaal schooljaar inluidt.

"Zoals je hebt gemerkt, verloopt onze communicatie minder soepel dan normaal. Via onze socialmediakanalen en onze website delen we algemene informatie over de situatie." Op de webpagina beantwoordt het ROC Mondriaan een aantal veelgestelde vragen. Daaronder ook de kwestie van roosters, die door de individuele scholen moet worden gecommuniceerd aan studenten.

"Omdat we onze systemen hebben uitgezet, kan het zijn dat je later dan gewoonlijk informatie ontvangt. Hopelijk heb je daar begrip voor. Als het nodig is zal de school waar jij je hebt ingeschreven gaan proberen om telefonisch, via whatsapp of sms contact op te nemen."

Geen wifi

De scholen zijn vooralsnog niet per mail bereikbaar. Wel is het overkoepelende ROC bereikbaar, via het algemene mailadres (info@rocmondriaan.nl). Ook wifi op de scholen is momenteel niet beschikbaar, blijkt uit het meest recente bericht van de Haagse onderwijsinstelling.

Ondertussen zijn er vandaag (maandag 30 augustus) Kamervragen gesteld over de aanval. Kamerleden Paul van Meenen en Lisa van Ginneken willen van demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (en demissionair minister Sander Dekker, van Rechtsbescherming) weten welke gevolgen de hack heeft voor docenten en studenten. Ook zijn de vragenstellende D66'ers benieuwd of andere ROC's goed voorbereid zijn op het voorkomen van soortgelijke hacks.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in