Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen verband tussen inhoud IT-studies en verdwijnen banen'

Gisterenochtend publiceerde het dagblad een artikel met de kop ‘Duizenden IT-banen in Nederland verloren’, waarin de CIO’s van AkzoNobel en Stork hun beklag deden over de slechte kwaliteit van het IT-onderwijs in het hoger onderwijs.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Juist te springen om programmeurs

ICT~Office laat AutomatiseringGids weten ontstemd te zijn over de uitspraken die worden gedaan in het artikel. “In het artikel wordt gesuggereerd dat er te veel computerprogrammeurs worden opgeleid en te weinig informatiemanagers. Softwarebedrijven zitten juist te springen om goed gekwalificeerde IT-professionals”, reageert woordvoerder Michel van Schie.
Van Schie vindt het onlogisch dat de twee CIO’s stellen dat het gebrek aan gekwalificeerde informatiemanagers ertoe leidt dat er banen worden verplaatst naar bijvoorbeeld India. “Juist informatiemanagers hebben kennis nodig van de eigen organistie en van de lokale markt.”

Aansluiting onderwijs-praktijk al verbeterd

Volgens ICT~Office is de aansluiting tussen bedrijven en opleidingen, zeker op hbo-niveau, de laatste jaren juist sterk verbeterd. “Natuurlijk signaleren ook wij dat er soms frictie bestaat tussen hetgeen wat het bedrijfsleven vraagt en wat er van de opleidingen komt. De oplossing daarvoor is nog betere samenwerking met de onderwijsinstellingen”, aldus Van Schie.
ICT~Office waarschuwt al geruime tijd voor toekomstige tekorten voor IT-functies op hbo+ en wo- niveau. Die tekorten ontstaan volgens de branchevereniging vanaf 2015 en kunnen daarna oplopen. Van Schie: “Nog altijd kiezen te weinig jongeren na de middelbare school voor een opleiding die hen geschikt maakt voor een carrière in de ICT. Dat belemmert straks de groei van bedrijven, maar ook de groei van de economie. ICT is immers een aanjager van economische groei en zorgt voor innovaties in alle sectoren van de economie."

Geen opleiding maar traineeship

Volgens het artikel in het AD startten AkzoNobel en Stork samen met De Nederlandse Bank ‘uit nood’ een eigen IT-management-opleiding. Inmiddels heeft André Haket, CIO bij Stork dit tegengesproken: “Het gaat om traineeships. Er zijn genoeg opleidingen in Nederland, wij pretenderen niet dit beter te kunnen.” Anderen zien het artikel als promotie voor de MBA-opleiding Business & IT van Nyenrode en de TU Delft, waarbei de twee geciteerde CIO’s betrokken zijn. De MBA richt zich op ervaren IT-professionals die een brugfunctie willen vervullen. Volgens de twee is er te weinig gekwalificeerd personeel in ons land beschikbaar om zo’n brugfunctie te vervullen.

Meteen Kamervragen gesteld

Het nieuwsbericht werd gisteren meteen opgepakt in allerlei media en er zijn zelfs al Kamervragen over gesteld. ICT~Office betreurt dit. “We zijn hard bezig met een gezamenlijke imagocampagne om meer jongeren te interesseren voor een IT-baan en –studie en dan helpen deze berichten natuurlijk niet. Wij weten dat het niet klopt, maar bij jongeren, ouders en decanen blijft de boodschap ‘Duizenden banen dreigen te verdwijnen’ en ‘IT-studenten verkeerd opgeleid’ waarschijnlijk wel lang hangen. En dat is doodzonde.” Eerder vandaag liet de Universiteit Utrecht weten zich geschoffeerd te voelen door de uitlatingen van de twee CIO's in het AD.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in