Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen DDoS, maar lijk haalde site politie onderuit

Het gaat om een foto van een lichaam dat vrijdagavond was gevonden in een koffer in de Maas in Maastricht. De koffer was dinsdag in de rivier gegooid. De politie maakte de afbeelding zondag openbaar, omdat rechercheurs nog niet weten wie het slachtoffer is en waaraan ze is overleden. De oproep om informatie werd ook in België en Duitsland verspreid. "Het was een grote foto, veel megabytes. Het verhaal werd bovendien door duizenden mensen tegelijk bekeken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

We hebben de foto verkleind en dat lijkt te werken. De site is stabiel'', zegt een politiewoordvoerster. De foto was zondagmiddag rond 15.30 uur gepubliceerd. Een uur later ging de website uit de lucht. Vanwege de storing was het niet mogelijk om aangifte via internet te doen. De noodnummers 112 en 0900-8844 waren gewoon bereikbaar.

'DDoS-aanval'

Aanvankelijk sprak de politie van een zogeheten Distributed Denial of Service-aanval (DDoS). Daarbij sturen aanvallers een grote hoeveelheid verkeer tegelijk naar bepaalde servers. Die kunnen de druk niet aan en worden tijdelijk onbereikbaar. De politie sluit echter nog niet uit dat er sprake was van een combinatie: dat de site werd aangevallen op hetzelfde moment dat anderen het verhaal over het gevonden lichaam wilden lezen. Technisch onderzoek maandag moet dat duidelijk maken.

Eerder deze maand was kabelaar Ziggo de dupe van een grote DDoS-aanval. Klanten konden niet of nauwelijks het internet op. Ook de site van de Volkskrant was anderhalf uur onbereikbaar na een cyberaanval.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in