Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedaalde ICT-uitgaven laten kantoorkosten lager uitvallen

De gemiddelde kantoorkosten in Nederland daalden het afgelopen jaar met 0,6 procent. Dat blijkt uit de Occupier Cost Index 2017. Dat daling komt vooral door de lagere kosten voor ICT.
lege cubicles

In Nederland wordt gemiddeld 519 euro per FTE aan ICT uitgegeven, berekende Colliers International dat jaarlijks deze index uitbrengt. Onder ICT-uitgaven schaart het de uitgaven aan diensten en producten die ervoor zorgen dat medewerkers alle (digitale) tools hebben om hun dagelijkse werk te doen. Dat zijn de uitgaven inclusief connectiviteitsdiensten, training, hard- en software. Vergeleken met andere landen zijn de kosten die Nederlandse kantoren maken aan ICT gemiddeld.

Vier categorieën

De kosten aan ICT zijn 6 procent van de totale kantoorkosten. Gemiddeld zijn de kantoorkosten 8515 euro per FTE. De uitgaven aan ruimte en infrastructuur zijn het hoogst; 4427 euro wordt daar per FTE aan uitgegeven. Daarna volgen de kosten aan beheer (2326 euro) en de kosten aan mensen en organisatie (1243 euro).

De gemiddelde kantoorkosten in Europa stegen het afgelopen jaar met 3 procent en komen uit op 9.249 euro per FTE. Zwitserland (20.652 euro), Noorwegen (17.800 euro) en Zweden (17.103 euro) blijven de drie duurste landen van Europa om een kantoor te hebben.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in