Overslaan en naar de inhoud gaan

Galaxy S4 merendeels lovend beoordeeld

In de Verenigde Staten beginnen telecombedrijven AT&T, T-Mobile en Sprint volgende week met de verkoop van de Galaxy S4 in combinatie met een abonnement. Ergens in mei volgt Verizon Wireless.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ook in Nederland is de introductie niet ver weg meer. KPN bijvoorbeeld meldt op zijn website dat de levering van de S4 vanaf "begin mei" wordt verwacht. Vodafone zegt op een iets andere manier ongeveer hetzelfde: "vanaf week 18". Webwinkel Smartphoneshop.nl, onderdeel van Coolblue, geeft 1 mei op als startdatum.

CNET: Beste keus als je alleskunner met groot scherm wilt

In een zeer uitgebreide review steekt IT-nieuwssite CNET de loftrompet over de S4. Het toestel wordt omschreven als beste keus voor iedereen die een alleskunner met een groot scherm wil. Als pluspunten gelden de krachtige quad-core processor, de "fantastische" camera, de NFC-chip voor draadloze transacties, de sleuf voor microS-geheugenkaarten en de mogelijkheid om zelf de batterij te vervangen. Ook heeft de S4 software "voor praktisch ieder gebruiksscenario" aan boord.

Minder goed te spreken is CNET over de plastic behuizing die goedkoper aanvoelt dan concurrerende smartphones als de iPhone 5 en HTC One met een metalen behuizing. Ook is de aan/uit-knop zo gevoelig dat je het toestel op ongewenste momenten inschakelt. Ook zou de overdaad aan softwaresnufjes de gebruiker kunnen overweldigen en werken niet alle camerafuncties als beloofd.

Ars Technica: extreem solide telefoon, maar met 'bloatware'

Wat die software betreft spreekt een andere Amerikaanse IT-site, Ars Technica, zelfs van 'bloatware', software die een opgeblazen indruk maakt. Samsung heeft geprobeerd alle denkbare features voor alle mogelijke situaties in te bouwen om nieuwe kopers te lokken en dat jaagt sommige potentiële kopers juist naar toestellen als de Google Nexus met alleen de basisversie van Android.

Niettemin vindt Ars technica de S4 een "extreem solide telefoon" die comfortabel aanvoelt, een nog mooier scherm heeft dan zijn voorganger en ook veel betere foto's maakt. De performance van de quad-coreprocessor is ook "schitterend" en de microSD-sleuf biedt veel opslagruimte, zeker als je voor het 64 GB-model kiest.

Wall Street Journal: wel goed, niet geweldig

De zakenkrant The Wall Street Journal is wat minder geestdriftig. Columnist Walter Mossberg vindt de Galaxy S4 "een goede, maar geen geweldige stap vooruit". Volgens hem is het nieuwe model duidelijk een evolutionaire stap ten opzichte van de Galaxy S III. In het bijzonder de software die Samsung aan de basisversie van Android heeft toegevoegd is een zwak punt.

Mossberg ziet alle extra software meer als 'gimmicks'; het zijn volgens hem vaak duplicaten van de apps die standaard al in Android zitten. De veelgeroemde besturing door middel van oog- en hoofdbewegingen (Smart Stay, Smart Scroll) kon deze tester maar in 10 procent van zijn pogingen aan de praat krijgen.

Net als andere reviewers is Mossberg kritisch over de plastic behuizing. Hij vindt de camera maar iets beter dan die in de iPhone 5 van Apple, die al bijna een jaar oud is. Wie verzot is op een enorme lijst van features of een nòg groter scherm wenst dan al in de S III zat (5,0 versus 4,8 inch), heeft volgens Mossberg aan de S4 een goede koop. Maar de tester van de Wall Street Journal drukt potentiële kopers meteen op het hart vooral ook naar een "meer gepolijst" en behoorlijk krachtig alternatief te kijken: de nieuwe HTC One.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in