Overslaan en naar de inhoud gaan

Fusie Ziggo en Vodafone gaat banen kosten

Nu zijn de twee partijen bij elkaar goed voor een kleine 8000 arbeidsplaatsen. Dat zullen er door de fusie per saldo minder worden, zeiden Ziggo-topman Baptiest Coopmans en zijn collega Rob Shuter van Vodafone vandaag in een toelichting. Wat de precieze gevolgen voor de werkgelegenheid zijn, kunnen de bestuurders nog niet zeggen. "Er vallen banen weg, maar er komen ook weer nieuwe functies bij'', aldus Coopmans. Veel details van de deal moeten nog uitgewerkt worden.
Fired

EU

Het is ook nog niet bekend hoe het fusiebedrijf precies gaat heten. Dat soort zaken willen Ziggo en Vodafone komend jaar nog beslissen. Ze verwachten dat de Europese Commissie de krachtenbundeling eerst nog gaat beoordelen. Daarom duurt het waarschijnlijk tot eind dit jaar voor de fusie kan worden afgerond.

Consumenten zullen in eerste instantie weinig merken van de fusie. Voorlopig gaan Ziggo en Vodafone onder hun huidige naam verder. Op termijn denken ze tot 280 miljoen euro aan kostenvoordelen te behalen door samen totaalpakketten aan te bieden voor consumenten en bedrijven.

Duurder

Analisten van ING vrezen dat de prijzen desondanks wat kunnen gaan stijgen, omdat de fusie de concurrentie op de markt vermindert. Vodafone en Ziggo vormen samen straks een geduchte tegenhanger van KPN. Door de deal ontstaat een tweede Nederlandse speler die zowel vaste als mobiele telecomdiensten kan aanbieden via eigen netwerken die landelijk dekkend zijn.

Het is voor Liberty Global al de tweede grote deal in Nederland in iets meer dan een jaar tijd. Het concern was eerst eigenaar van UPC. In 2014 nam Liberty ook Ziggo over, waarna UPC en Ziggo werden samengevoegd. Topman Coopmans erkent dat de fusie met Vodafone misschien wel wat kort na die andere deal komt. Maar volgens hem is sprake van een kans die de bedrijven niet konden laten liggen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) benadrukte in dit verband het belang van voldoende concurrentie, zodat er genoeg keuze blijft op het gebied van internet en telefonie. Volgens Kamp moet er daarom "langs Europese weg'' voor worden gezorgd dat andere aanbieders van telecomdiensten ook toegang krijgen tot de netwerken van Vodafone en Ziggo.

Vakbond FNV dringt alvast aan op harde afspraken over de werkgelegenheid. Door de fusie van Ziggo en UPC zijn circa duizend mensen boventallig geworden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in