Overslaan en naar de inhoud gaan

Free Software Foundation: campagne tegen Windows 7

De campagne is bedoeld om de wereld te wijzen op de nadelen en gevaren van de gesloten software van Microsoft. Op zich brengt Windows 7 op dat vlak geen nieuwigheden, maar dat is juist aanleiding voor de FSF om de actie te starten. De organisatie wijst er vooral op dat Microsoft opnieuw kunstmatige beperkingen aanbrengt in de gebruiksmogelijkheden van Windows, in dit geval wat de toepasbaarheid op netbooks betreft.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

'Microsoft heeft Windows 7 opzettelijk verminkt, waardoor gebruikers aan de genade van Microsoft zijn overgeleverd bij de keuze in applicaties en de hoeveelheid applicaties die ze gelijktijdig kunnen draaien', schrijft de FSF. Overigens heeft Microsoft de beperking tot het draaien van drie applicaties tegelijk, waar de FSF hier op lijkt te doelen, onlangs laten varen. In plaats daarvan stelt het beperkingen aan de hardware waarop een netbook-versie van Windows 7 kan draaien.

De FSF merkt daarbij op dat Microsoft ook eerder al dit soort manipulaties doorvoerde. Het wijst daarbij op het verschil tussen Windows NT Workstation en Windows NT Server, destijds, of beter: het gebrek aan verschil. Volgens de FSF was de code destijds identiek; het enige verschil was dat je voor 800 dollar extra in de serverversie het recht kon kopen meer dan tien internetconnecties tegelijk te leggen.

Op de website windows7sins.org meet de FSF nog eens zijn kritiek op Microsoft-software breed uit.

  1. Microsoft voorkomt dat scholieren kennis nemen van alternatieven door bij overheden en onderwijsinstellingen te lobbyen voor het gebruik van zijn producten.
  2. Het maakt inbreuk op de privacy door harde schijven te inspecteren.
  3. Als een echte monopolist slaagt Microsoft erin op bijna iedere pc Windows te laten installeren door de fabrikanten.
  4. Microsoft dwingt klanten tot onnodige aanschaf van hardware door regelmatig nieuwe versies van zijn software uit te brengen die onnodig zware eisen aan de pc stellen.
  5. Microsoft probeert de opkomst van open standaarden te frustreren om te voorkomen dat ze de grip op gebruikers verliezen die ze nu hebben via bestandsformaten.
  6. Microsoft beperkt de rechten van gebruikers om digitale content af te spelen, zelfs in gevallen waarbij de claim op digitale rechten omstreden is.
  7. Windows is een bedreiging voor de veiligheid, doordat de klanten bij deze gesloten software van Microsoft afhankelijk zijn voor het oplossen van beveiligingsproblemen.

De FSF heeft zijn bezwaren behalve op de website ook vastgelegd in een brief aan 499 van de 500 grootste bedrijven. De postzegel voor een brief aan Microsoft hebben ze zich om begrijpelijke redenen bespaard. Verder voert de organisatie vandaag actie op straat, in Boston, om de passanten te waarschuwen voor de gevaren van proprietary software.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in