Overslaan en naar de inhoud gaan

Fraudeurs, let op uw lettertype

Handschriftherkenning als bewijs in een rechtszaak lijkt iets uit de vorige eeuw. Toch komt de aanvoering van het lettertype Calibri als doorslaggevend bewijs dicht in de buurt.
Nawaz Sharif
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif is door de mand gevallen omdat in de fraudezaak waar hij in is betrokken documentvervalsers niet goed hebben opgelet welk lettertype werd gebruikt.

Uit de Panama Papers die in 2014 werden gepubliceerd bleek dat Sharif veel meer geld bij elkaar had gesprokkeld dan hij en zijn familie op legitieme wijze hadden kunnen doen. Daarop werd een onderzoeksteam opgericht door het hooggerechtshof van Pakistan dat de inkomsten van de premier ging natrekken.

Domme fout

Sharif kwam op de proppen met documenten waaruit zou blijken dat hij wel degelijk de inkomsten rechtmatig had verkregen. Maar het hof had twijfels over de herkomst van de documenten. Uiteindelijk bleek dat Sharifs dochter de documenten had ondertekend om de waarheid te versluieren.

Cruciaal in de bewijsvoering was het lettertype waarmee de documenten waren opgesteld. De documenten moesten zogenaamd in 2006 zijn opgesteld en getekend. Dochter Maryam Sharif had echter een moderne versie van Office gebruikt om ze te schrijven en daarbij het standaard lettertype Calibri. Calibri was echter pas vanaf 2007 in een officiële versie van Windows of Office beschikbaar. Hoewel het font eerder beschikbaar was in bèta-versies van de Microsoft-programma's is het onwaarschijnlijk dat Maryam Sharif daar toegang toe had. De zaak is verder uitgediept door Ars Technica.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in