Overslaan en naar de inhoud gaan

Fransen geven Facebook 150.000 euro boete

De Franse privacywaakhond CNIL heeft Facebook een boete opgelegd van 150.000 euro voor het schenden van de Franse privacywetgeving. Facebook zou hierop zeker 6 overtredingen hebben gemaakt.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Daarbij ging het er onder meer om dat Facebook niet genoeg gedaan heeft om te voorkomen dat adverteerders toegang hadden tot gegevens van Facebook-gebruikers. Ook is Facebook nu bestraft omdat het gebruikers zonder hun toestemming volgde op andere websites en omdat het bedrijf een enorme database heeft opgebouwd met persoonlijke gegevens van gebruikers zodat er gericht geadverteerd kon worden. Tevens heeft Facebook zonder goede redenen alle IP-adressen opgeslagen waarvandaan gebruikers eerder hun account hadden bezocht.

Eerder vandaag werd bekend dat ook de Nederlandse privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), Facebook ervan beticht de privacywetgeving te hebben geschonden. De AP heeft nog geen boete opgelegd aan Facebook.

Het onderzoek van het Franse CNIL maakt deel uit van een breed Europees onderzoek naar Facebook.

Facebook laat in een verklaring weten het "respectvol niet eens te zijn met de beslissing van het CNIL." Wat het bedrijf voor acties zal ondernemen naar aanleiding van deze boete, is niet bekend.

150.000 euro is het maximum aan boete dat het CNIL kan geven volgens de regels die golden toen deze instantie aan het onderzoek naar Facebook begon. Inmiddels is een nieuwe wet ingegaan, waardoor de boetes kunnen oplopen tot 3 miljoen euro.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in