Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse winstsprong voor betwist Huawei

Het Chinese technologieconcern Huawei Technologies heeft vorig jaar zijn winst met een kwart opgevoerd, vooral door meer klanten te lokken voor zijn smartphones. Daarmee weerstond Huawei toenemende druk vanuit de Verenigde Staten. Dat land beticht het bedrijf van te nauwe banden met de Chinese overheid.
Huawei
© Huawei
Huawei

De nettowinst steeg tot het recordniveau van 59,3 miljard yuan, omgerekend 8 miljard euro. De omzet nam met bijna een vijfde toe tot omgerekend ruim 97 miljard euro, eveneens een nieuw hoogtepunt. Huawei tekende contracten voor levering van telecomapparatuur bij buitenlandse klanten voor 5G-netwerken en deed goede zaken met smartphones. Inmiddels is Huawei na Samsung de grootste verkoper van smartphones ter wereld.

Westerse landen bezorgd over Huawei

Volgens de VS kunnen gegevens van smartphonegebruikers van Huawei makkelijk ingezien worden door Chinese veiligheidsdiensten. Washington roept bondgenoten dan ook op Huawei in de ban te doen. Meerdere Europese landen denken na over die mogelijkheid. Het Verenigd Koninkrijk zit in dubio: de veiligheidsdiensten noemen het risico van Huawei-apparatuur beheersbaar, terwijl de nationale toezichthouder geen vertrouwen heeft in de Chinese techreus. De Europese Unie wil een veiligheidsanalyse van Huawei's 5G-apparatuur. 

Daarnaast werd tot woede van Peking in Canada een topvrouw van het technologieconcern opgepakt op last van de VS. Ze wordt verdacht van het schenden van handelssancties tegen Iran. De uitspraak in deze uitleveringszaak is in mei.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in