Overslaan en naar de inhoud gaan

Flash speelt vanaf vandaag niets meer af

Het is echt over met Adobe Flash Player. Na vandaag speelt de speler geen content meer af. Sinds 31 december 2020 werd de speler al niet meer ondersteund. Het einde van Flash is door Adobe in 2017 aangekondigd. Juni vorig jaar werd bekend dat 2020 het laatste jaar zou zijn dat de speler zou werken.
Flash-gallerij
© Adobe
Adobe

Ongeveer een maand geleden publiceerde Adobe nog een allerlaatste update van de Flash Player-plugin. Die update ging onder andere over het nog duidelijker maken dat er écht een einde aan komt. De maker bedankte in december ook ontwikkelaars en klanten voor het maken en gebruiken van Flash Player-content.

Kwetsbaarheden en problemen

Met Flash konden muziek, video’s en afspeelbare animaties worden toegevoegd aan een website. Adobe kocht de technologie in 2005. Na twee jaar werd al een eerste stap richting het einde van de speler gezet, omdat Apple de technologie niet wilde gebruiken. Apps, bijvoorbeeld YouTube, werden daarom gedwongen om alternatieven te vinden. Flash had daarnaast ook problemen en kwetsbaarheden.

The Verge noemde eerder al diverse initiatieven om Flash nog een beetje in leven te houden. Zo is er een opensource-emulator genaamd Ruffle die oude Flash-bestanden ondersteunt via een desktop-app en een browser. The Internet Archive gebruikt deze emulator om duizend spellen en animaties te bewaren. Daarnaast is het Flash-portaal Kongregate een samenwerking gestart met een museum om zijn projecten te bewaren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in