Overslaan en naar de inhoud gaan

Firefox voor Windows 8 nog lang niet klaar

Dat valt op te maken uit een schema dat Mozilla op zijn website heeft gepubliceerd. Als vroegst haalbare datum voor de oplevering gaan de ontwikkelaars uit van 2 oktober. In het ergste geval kan de ontwikkeling uitlopen tot 20 maart 2014.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De gulden middenweg, 19 november van dit jaar, is het meest waarschijnlijke scenario. Dan zal het al meer dan een jaar geleden zijn dat Microsoft - op 26 oktober 2012 - Windows 8 introduceerde.

Ontwikkelaars zijn pas op 1/3 van ontwikkelingstraject

Het werk aan een versie van Firefox voor de 'Metro'- of 'Modern'-gebruikersinterface van Windows 8 is al meer dan een jaar aan de gang. Mozilla zegt nu ongeveer 1/3 deel van de rit te hebben afgelegd. In oktober is al wel een voorlopige versie (preview) verschenen. Mozilla dacht toen nog dat de klus misschien al in januari van dit jaar geklaard kon zijn.

Goede Modern-apps bouwen blijkt lastiger dan gedacht

Volgens nieuwssite Computerworld wijst de grote vertraging erop dat het schrijven van goede Modern-applicaties ontwikkelaars veel hoofdbrekens bezorgt, ook voor ontwikkelaars die jarenlange ervaring hebben met het maken van 'gewone' 32-bits Windowstoepassingen. Een van de problemen zou de gebrekkige documentatie zijn die Microsoft heeft verstrekt over de applicatieprogramma-interface voor Windows RT.

Slechts één browser tegelijk kan in de Modern-interface van Windows 8 draaien. Bij het installeren van Windows 8 is dat standaard Internet Explorer 10, maar de gebruiker kan wel een andere browser kiezen mits die beschikbaar is.

Bestaande versie van Firefox draait wel op de desktop-interface

De bestaande versie van Firefox kan gewoon in het desktopgedeelte van Windows 8 draaien. Wat dat betreft is er geen verschil met Windows 7. Mozilla vindt het echter belangrijk om ook een versie van Firefox voor de nieuwe Modern-gebruikersinterface te kunnen aanbieden, naarmate dat deel van Windows 8 aan populariteit wint.

Desktopmodus Windows RT taboe voor 3e partijen

Met Windows RT, de versie van Windows 8 voor systemen met ARM-processors, ligt de zaak nog ingewikkelder. Externe programmeurs hebben geen toegang tot de API's van de beperkte desktopmodus van Windows RT. De applicatiebouwers binnen Microsoft hebben dat wel, waardoor ze ook voor Windows RT een desktopversie van Internet Explorer 10 konden schrijven. Voor Mozilla en andere concurrenten is die weg afgesneden. Mozilla heeft Microsoft om die reden van concurrentiebelemmerend gedrag beschuldigd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in