Overslaan en naar de inhoud gaan

Firefox saboteert add-ons, voor snelheid

Qua versie is Firefox 57 slechts één nummertje opgehoogd, maar onder de motorkap is de webbrowser flink verbouwd. De open source software is volgens de maker twee keer sneller ten opzichte van zichzelf (versie 52). Dit kent wel een prijs: add-ons.
Firefox 57
© Mozilla
Mozilla

De nieuwste versie, codenaam Quantum, is vandaag officieel uitgekomen. De 57e versie van Firefox is door open source stichting Mozilla opgevoerd. Dit is niet alleen qua snelheid, maar ook qua geheugengebruik. Naast de snelheidsverdubbeling gaat Mozilla prat op een geheugengebruik dat 30 procent lager ligt dan dat van concurrent Chrome. Dit blijkt uit eigen metingen van Mozilla, uitgevoerd op een Surface laptop en een MacBook Pro.

Harde overgang

De verbeteringen in Firefox hebben wel een keerzijde. Voor functionele uitbreidingen, zogeheten add-ons, is Mozilla overgestapt op een nieuwe framework. De overgang van XUL naar WebExtensions is lang geleden al aangekondigd, maar niet alle makers van add-ons zijn daarin meegegaan. Sommige add-ons kunnen in het nieuwe WebExtensions niet doen wat ze voorheen deden, weet ZDnet te duiden.

Natuurlijk is er een handige add-on om te controleren welke add-ons de upgrade naar Firefox 57 wel of niet kunnen overleven. Ironisch genoeg is die Add-on Compatibility Reporter zelf niet compatibel met Firefox Quantum. Versie 57 van de open source browser brengt een harde overgang voor de functionele uitbreidingen waardoor het ooit juist populair is geworden en waarmee het de dominantie van Internet Explorer heeft doorbroken.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in