Management

Zakelijke software

Financiële software: cloud nog ver weg

8 oktober 2013

Zeven op de tien administreren financiën zelf

Van alle Nederlandse vestigingen heeft 70 procent zelf een financiële man in huis. Maar die maakt lang niet altijd gebruik van een pakket. Vooral in kleinere bedrijven is administreren op papier of in Excel nog heel gebruikelijk: 1 op de vier doet dat.

Hoe kleiner het bedrijf, hoe vaker ook het werk uitbesteed wordt aan een administratiekantoor of accountant. Omgekeerd valt te constateren dat grotere bedrijven vaker de neiging hebben om de financiële module van hun ERP-pakket te benutten. Bij de kleinste bedrijven doet één op de twintig dat, bij de grootste acht op de twintig.

 

Financieel pakket niet vaak op computers buitenshuis

Voor leveranciers van hostingdiensten en online boekhoudpakketten is er nog groeiruimte te over: nog geen 12 procent van de vestingingen draait zijn financiële software op computers in een rekencentrum van een hostingprovider of betrekt de administratiefunctionaliteit uit de cloud. Vanaf 50 medewerkers wordt het draaien van de software op computers van andreen gebruikelijker. Waarbij opvalt dat hosting nog beduidend populairder is dan een cloudoplossing.


Exact aan kop

Exact heeft van alle leveranciers de meeste klanten. Alleen bij de grote bedrijven moet Exact de toppostie naar aantal klanten gerekend aan een concurrent laten.

De voorkeuren van kleinere bedrijven wegen altijd zwaar door in een ‘overall’ top tien. Een aparte lijst voor het midden- en kleinbedrijf zou dezelfde namen laten zien als de top tien ‘overall’. Maar Davilex en Minox zijn bij middelgrote en grote bedrijven in het geheel niet in gebruik, het aandeel van Snelstart valt daar sterk terug.

De buitenlandse zwaargewichten SAP en Oracle zien we pas bij de grotere bedrijven terug. Bij de grote bedrijven is SAP marktleider, met één op de vijf vestigingen als klant. Oracle is daar in huis bij één op de elf vestigingen. Exact en Unit 4 doen het ook daar nog beter dan Oracle: die hebben één op de zeven respectievelijk één op de negen grote bedrijven als klant.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!