Overslaan en naar de inhoud gaan

Fikse premiestijging dreigt bij pensioenfonds Metalelektro

Dat zegt Franswillem Briët, voorzitter van PME, vandaag in een interview met Het Financieele Dagblad. De dreigende gigantische premiestijging zou de sector een strop opleveren van zo’n 150 miljoen euro. De premieverhoging verhindert niet dat er ook nog eens een fikse premiekorting dreigt in 2013 van 9 procent.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

PME zag de dekkingsgraad - de verhouding tussen het vermogen van het fonds en de toekomstige financiële verplichtingen - de laatste maanden hard achteruit hollen tot 86 procent eind september van dit jaar. In de maand oktober krabbelde de dekkingsgraad weer iets op naar 88 procent. Maar het fonds komt nog altijd als een van de slechtste uit de bus onder de grote Nederlandse pensioenfondsen.

In de gevarenzone

Steeds meer pensioenfondsen, waaronder die van veel IT-bedrijven, bevinden zich in de gevarenzone en dreigen niet genoeg vermogen te hebben om hun verplichtingen na te komen. Dit komt met name door de lage rentestand. Bij een lagere rente moeten fondsen namelijk meer geld reserveren voor toekomstige uitkeringen. Vrijwel alle veertien IT-pensioenfondsen die Automatisering Gids in kaart brengt, zagen de dekkingsgraad de afgelopen maanden hard onderuit gaan.

Volgens Briët staat PME er slechter voor dan de meeste andere grote fondsen door de structureel lage rente die door de werkgevers is betaald in de sector. Daardoor waren de buffers volgens de PME-voorzitter aan het begin van de crisis ook al relatief laag. Ook andere fondsen, die net als PME vorig jaar uitstel kregen voor een verplichte premiestijging, dreigen het komend jaar de premie te moeten verhogen. Volgens Briët heeft dit grote economische gevolgen. “Het kan tot een vermindering van 1 miljard euro van de Nederlandse koopkracht leiden. Bovendien beschadigt het de concurrentiepositie van bedrijven. Het effect is buitenproportioneel.”

Megastijging kan nog worden voorkomen

Werkgever en werknemer betalen doorgaans ieder de helft van de premie. Briët roept iedereen met invloed in de pensioenwereld op om te kijken hoe de premieverhoging kan worden verzacht. “Ik zeg niet macho-achtig: we nemen de pijn wel”, zegt hij in het FD. De premieverhoging kan volgens hem nog deels of helemaal worden voorkomen, bijvoorbeeld als de Nederlandse Bank wil onderzoeken of er niet anders kan worden omgegaan met de rente bij het berekenen van de verplichtingen. Verder vraagt PME de cao-partners een afweging te maken tussen het versoberen van de pensioenregeling en het verhogen van de premie. Ook de overheid kan volgens Briët zorgen dat de klap minder hard wordt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in