Overslaan en naar de inhoud gaan

Fikse boete voor chipmaker Qualcomm

Het bedrijf, dat vooral groot is geworden met de ontwikkeling van chips voor smartphones, moet een recordboete van 1 biljoen won (789 miljoen euro) betalen.

Volgens de Zuid-Koraanse toezichthouder KFTC dwong het chipbedrijf telefoonfabrikanten geld te betalen voor het gebruik van technologieën die niet per se nodig waren in toestellen. Daarnaast zouden concurrenten op oneigenlijke manieren buitenspel zijn gezet door essentiële chiptechnieken niet in licentie af te geven.

Qualcomm moet nu alsnog in onderhandeling met rivalen als Intel, Samsung en MediaTek over het delen van zijn technologie. Dat kan gevolgen hebben voor de positie van het Amerikaanse bedrijf ten opzichte van grote techbedrijven als Apple, Samsung en Huawei.

Verzet in de VS

De Amerikanen leggen zich niet neer bij de beslissing van de KFTC en vechten die aan bij de rechter. Ze verzetten zich ook tegen de hoogte van de boete. Eerder kreeg Qualcomm in China al een mededingingsboete van 975 miljoen dollar en maakte de Europese Commissie bekend de praktijken van het bedrijf onder de loep te nemen.

Qualcomm besloot in oktober de Nederlandse branchegenoot NXP over te nemen voor 43 miljard euro. De voormalige dochter van Philips is vooral sterk op het vlak van chips voor de auto-industrie en voor mobiele betaaltoepassingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in