Overslaan en naar de inhoud gaan

FBI waarschuwt graanboeren voor ransomware-aanvallen

De Amerikaanse inlichtingendienst (FBI) heeft een waarschuwing voor ransomware-aanvallen afgegeven aan graanboeren. Vanwege het plant- en oogstseizoen worden er meer digitale aanvallen uitgevoerd. Diverse graanboeren zijn afgelopen periode digitaal aangevallen.
FBI
© Shutterstock
Shutterstock

De FBI meldt dat er afgelopen herfst zes grote graancoöperaties zijn aangevallen. Begin 2022 zijn er twee aanvallen opgemerkt. Een ransomwarebesmetting van een groot graanbedrijf kan flinke gevolgen hebben voor de leveringen van zaden en kunstmest tijdens het plantseizoen. De werkzaamheden kunnen door een ransomwarebesmetting worden verstoord. Naast de financiële schade kan dit ook negatieve gevolgen hebben voor de voedselketen.

Tijdgevoeligheid

Criminelen zien graanboeren als interessante doelwitten vanwege de betalingsbereidheid, meldt de FBI. Dit heeft te maken met de ‘tijdgevoeligheid’ die komt kijken bij het planten en oogsten. In de landbouwsector komen ransomware-aanvallen vaker voor, maar volgens het advies is er een duidelijke toename te zien in aanvallen tijdens voor de boeren belangrijke seizoenen.

In het cyberbeveiligingsadvies wordt onder meer geadviseerd om updates te installeren, multifactorauthenticatie in te zetten, offline back-ups te maken en een recoveryplan klaar te hebben liggen.

Nederland

In Nederland hebben LTO Noord en MKB Cyber Campus een programma samengesteld waardoor boeren die ongerust zijn over hun digitale beveiliging gratis gebruik kunnen maken van een scan die speciaal gericht is op het in kaart brengen van digitale risico’s in de land- en tuinbouw.  “De digitalisering van bedrijfsprocessen in de agrarische sector gaat in hoog tempo. Denk maar eens aan melkrobots en aan klimaatbeheersing in stallen of kassen’’, aldus regiobestuurder Brenda Timmerman van LTO Noord tegenover Dagblad van het Noorden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in