Innovatie & Strategie

Governance
Facebook detector

Facebooks nepnieuws-detector blijkt nepnieuws

Technologie toegeschreven aan Facebook blijkt een plugin van Chrome.

2 december 2016

Technologie toegeschreven aan Facebook blijkt een plugin van Chrome.

Sommige Facebookgebruikers hebben de afgelopen weken een waarschuwing in het rood boven berichten gezien.

"Deze website is geen betrouwbare nieuwsbron. Reden: Classificatie in behandeling", stond er te lezen.  In sommige gevallen luidde de reden: "Staatgesponsord nieuws", meldt Techcrunch. Al snel werd de link gemaakt met de aankondigingen van Mark Zuckerberg de problematiek met het nepnieuws rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen hoog op te nemen.

De waarschuwingen verschenen niet consequent bij berichten en ook niet bij iedereen. Soms verdwenen ze al weer snel. Dat zou in lijn zijn met de manier waarop Facebook nieuwe functionaliteit uittest met gewone gebruikers. Facebook gaf echter geen commentaar op vragen van de nieuwsdienst.

Inmiddels blijkt dat het niet Facebook was die de nieuwe functionaliteit uitprobeert, maar Google die een nieuwe implementatie van de plugin B.S. Detector.

Het is duidelijk dat verschillende partijen hard werken aan manieren om nepnieuws te signaleren. De technologie werkt echter nog allerminst betrouwbaar. Zo kwam het nieuwsbericht '2,000 Veterans Just Arrived At Standing Rock To Form ‘Human Shield’, dat een waarschuwing kreeg op de site occupydemocrats.com, wel degelijk uit betrouwbare bronnen. Het bericht was ook te vinden op de sites van Reuters en The New York Times. Het lijkt er dus op dat de plugin hele websites aanmerkt als verdachte bron, in plaats van een analyse van individuele berichten.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.