Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook wist Zuckerberg-posts, per ongeluk

's Werelds grootste social network heeft jaren aan posts van een gebruiker gewist, door een foutje. De gebruiker in kwestie is de oprichter en hoogste baas van Facebook. De verdwenen data bestaat uit posts die CEO Zuckerberg heeft gemaakt in de jaren van Facebooks oprichting en snelle opkomst. Het bedrijf wijt het wissen van deze data aan "technische fouten" maar grijpt niet naar een back-up om deze fout te herstellen.
Mark Zuckerberg 2018
© CC BY - SA 2.0 - Flickr.com
CC BY - SA 2.0 - Flickr.com

Alle posts die Zuckerberg in 2007 en 2008 heeft gemaakt, zijn nu verdwenen. Daarnaast zijn enkele Facebook-berichten van de CEO gewist uit jaren als 2006 en 2012. Hierdoor is er niet langer toegang tot bepaalde meldingen, blogs en reacties op cruciale momenten en kritieke veranderingen in de geschiedenis van 's werelds grootste social network, meldt Business Insider.

Instagram-belofte

Een voorbeeld is een Zuckerberg-bericht over Facebooks overname van Instagram in 2012. Die veel gelinkte uitleg over de plannen voor de aankoop van 1 miljard dollar levert nu een foutmeldingspagina op. De CEO heeft in dat bericht toen beloofd dat het door Facebook overgenomen social network als onafhankelijke entiteit zou blijven bestaan. Naast dit concrete geval ontbreken nu ook posts uit de eerste jaren van Facebook. Het social network bestaat sinds 2004 en is sinds 2006 met de domeinnaam facebook.com aan zijn wereldverovering begonnen.

Dit wissen van Zuckerberg publieke posts is op meerdere momenten gedaan en is volgens Facebook zelf een vergissing. "Enkele jaren geleden zijn sommige van Marks posts per ongeluk gewist door technische fouten. Het werk wat vereist is om ze te herstellen zou uitvoerig zijn en geen garantie voor succes geven dus hebben we dat niet gedaan", verklaart een woordvoerder van het bedrijf in een reactie aan Business Insider.

Extern gearchiveerd

Hierbij is ook gesteld dat het niet bekend is welke en hoeveel posts er in totaal zijn gewist. Archiveringssite The Zuckerberg Files claimt dat het wel alle publieke posts van de Facebook-CEO heeft bewaard. Overigens is de Facebook-CEO eerder al slachtoffer geweest van technische fouten door zijn eigen bedrijf. Berichten van Zuckerberg aan andere mensen waren een jaar geleden ineens weg uit de inboxen van ontvangers. Normaliter kunnen gebruikers alleen berichten op hun eigen wall of in hun eigen outbox wissen; dus niet in het Facebook-account van anderen. Deze data-delete actie deed vermoedens rijzen van zelfcensuur met terugwerkende kracht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in