Beheer

IT beheer
Facebook

Facebook wist 1,3 miljard valse accounts

Facebook neemt maatregelen tegen misbruik van het sociale netwerk

© CC0 Pixabay geralt
16 mei 2018

Facebook neemt maatregelen tegen misbruik van het sociale netwerk

De afgelopen maanden heeft Facebook bijna 1,3 miljard valse profielen verwijderd. Het gros daarvan werd vrijwel direct verwijderd nog voor er contact met andere gebruikers was. Wereldwijd heeft Facebook 2,2 miljard actieve leden.

Facebook presenteerde dinsdag voor het eerst gedetailleerde cijfers over de maatregelen die het treft tegen de verspreiding van nepnieuws, haatzaaien en fake-accounts.

Alleen al in het laatste kwartaal werden 2,5 miljoen haatdragende en 1,8 miljoen terroristische bijdragen weggehaald. Het leeuwendeel van deze bijdragen werd pas gewist nadat andere gebruikers erover hadden gerapporteerd.

Spam- en scambots

Daarnaast heeft het social network in het afgelopen halve jaar 1,3 miljard nepaccounts verwijderd. Veel daarvan, zo stelt Facebook, waren bots die zijn ingezet om spam te verspreiden of om ongeoorloofde acitiviteiten te plegen, zoals het uitvoeren van scams. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 583 miljoen nepaccounts uitgeschakeld, wat een daling is ten opzichte van de 694 miljoen aangepakte nepaccounts in het vierde kwartaal van vorig jaar. Facebook schrijft deze teruggang toe aan variaties in zijn detectietechnologie om nepaccounts op te sporen en correct te identificeren.

De meeste van deze accounts zijn binnen enkele minuten na het aanmaken al uitgeschakeld, claimt Facebook in zijn transparantierapport over het hete hangijzer van nepaccounts. Volgens eigen metingen van het Amerikaanse bedrijf vormen nepaccounts 3 tot 4 procent van het aantal maandelijks actieve gebruikers (MAU's) op het social network.

Percentages van miljarden

"Deze schatting kan per kwartaal variëren op basis van pieken of dalen in de geautomatiseerde aanmaak van nepaccounts", schrijft Facebook in het rapport. In het derde kwartaal van 2017 waren nepaccounts nog 2 tot 3 procent van het totale aantal MAU's, meldt Recode op basis van paperassen die Facebook heeft ingediend bij beurswaakhond SEC. Terwijl de percentages bescheiden lijken, gaat het door de grote omvang van Facebook wereldwijd toch om flinke aantallen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.