Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook wil crowdfunding en content naar zich toe trekken

's Werelds grootste social netwerk zet zijn zinnen op een rol als intermediair voor het vergaren van financiering voor content creators zoals journalisten en kunstenaars. Facebook wil voor zijn 'fan subscription service' dan 30 procent afromen voor zijn bemiddelingsrol én claimt rechten op de zo gefinancierde content.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Het bedrijf van miljardair Mark Zuckerberg is van plan een tegenhanger van crowdfundingsplatform Patreon te brengen. In tegenstelling tot die bekende site voor het belonen van schrijvers, grafische artiesten en andere makers van online-content wil Facebook een flink deel van de ingezamelde gelden. Het plan voor de zogeheten fan subscription service is om een afdracht van 30 procent te claimen. Patreon rekent 5 procent van de funding die mensen verstrekken aan de content creators die zij steunen.

Contentclaims

Daarnaast eigent Facebook zich indirect ook de betreffende content toe, zo meldt onder meer TechCrunch. Niet alleen voor het doel van de financiële bemiddeling of zelfs voor op Facebook-pagina's van betrokken gebruikers, maar zeer breed: voor Facebook zelf en diverse mogelijke partners.

In de gebruikerslicentie voor dit nieuwe crowdfundingsplatform eist het bedrijf namelijk een "non-exclusieve, overdraagbare, sub-licentieerbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie voor gebruik" van de content waar mensen dan financiering voor inzamelen via Facebook. Deze licentie blijft ook van kracht als een gebruiker niet langer meedoet aan de Fan Subscriptions, aldus de gebruiksvoorwaarden.

Of minder (of niets)

Ook geeft Facebook zichzelf het recht om content tegen kortingen of zelfs gratis ter beschikking te stellen, wat het bedrijf naar eigen inzicht en van tijd tot tijd mag doen. De inkomsten van content creators worden hierdoor automatisch verlaagd. De paar contentmakers die door Facebook alvast zijn benaderd voor 'early access' tot dit nieuwe crowdfundingsplatform reageren kritisch op deze en andere details in de voorwaarden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in