Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook vroeg mail-login nieuwe gebruikers

Facebook zit er de laatste anderhalf jaar niet helemaal lekker in als het gaat om het waarborgen van de privacy van zijn gebruikers. Slechts enkele weken nadat bekend werd dat het platform gemakzuchtig omging met het opslaan van inloggegevens van honderden miljoenen gebruikers door deze onveilig op te slaan, blijkt Facebook bij nieuwe gebruikers te hebben gevist naar de inloggegevens van hun mailaccounts als onderdeel van de accountbevestiging.
inlog username password
© CCO Public Domain Pixabay
CCO Public Domain Pixabay

Dat meldt de website The Daily Beast. Volgens de website worden nieuwe gebruikers door een tussenscherm gevraagd om het wachtwoord van het mailadres waarmee ze zich hebben ingeschreven. "Om door te gaan met Facebook, moet je je e-mail bevestigen", zo zou het bericht vragen. In een invulformulier onder het bericht moet de gebruiker vervolgens zijn e-mailwachtwoord achterlaten. 

'Niet bewaard'

Volgens The Daily Beast, wat Facebook om uitleg vroeg, verklaart Facebook in een schriftelijke reactie dat het de e-mailwachtwoorden niet bewaart. Hoewel het bedrijf hiermee lijkt te zeggen dat er dus geen vuiltje aan de lucht is, geeft Facebook gelijk aan dat het de praktijk niet meer voortzet. "We begrijpen dat de optie voor wachtwoordverificatie niet de beste manier is om dit aan te pakken, dus we zullen het niet langer aanbieden," schreef Facebook.

Geen verplichting

De mail-bevestiging via het achterlaten van het wachtwoord, was volgens de verklaring van Facebook ook helemaal niet verplicht voor nieuwe gebruikers. In de verklaring schrijft het bedrijf dat nieuwe gebruikers ook voor een andere optie voor accountactivering dan een email-bevestiging konden kiezen. Zo konden ze de wachtwoordvraag omzeilen door hun account te activeren via de gebruikelijkere manieren zoals een bevestigingscode via de mobiele telefoon. Hiervoor hoefden ze volgens Facebook 'slechts' op de woorden "hulp nodig?" in de hoek van de pagina te klikken. 

Met de ontdekking van deze op zijn minst vreemd te noemen wijze van accountbevestiging lijkt een nieuwe rel rondom de privacy-waarborging van Facebook geboren...

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in